divendres, 4 de desembre del 2015

Dades (9)


La Federació Catalana d'Escacs va crear una nova figura federativa, la de Director Executiu, i la persona escollida per aquesta tasca ha estat en Jordi Parayre, que fins poc abans era el Vicepresident primer de la Federació. La veritat és que no vaig entendre gaire el per què d'aquesta figura i quines tasques concretes tenia que desenvolupar, tampoc des de la Federació s'ha donat gaires explicacions.

Afortunadament, fa ja algunes setmanes, al programa radiofònic sobre escacs "Xarxa de Mat" (molt bon programa, si no el coneixeu us el recomano) van entrevistar al Jordi Parayre, i entre moltes altres coses, li van preguntar sobre el seu nou càrrec a la Federació i les seves responsabilitats.

De les seves respostes em vaig quedar amb una en concret, va dir el Jordi Parayre que des de la Federació volien impulsar accions per a què als territoris catalans on havia un dèficit de clubs d'escacs poder incidir per contrarestar aquesta situació.

I la veritat que aquest plantejament em va semblar molt interessant i necessari, recordareu els que seguiu aquest bloc, que poc abans de l'estiu de l'any 2012 vaig fer un article, "Dades (3)", al qual parlava d'aquestes disfuncions territorials.

Però com la qüestió de les dades és  un tema canviant i ja han passat tres anys i mig, vull aportar unes noves dades d'aproximació a aquesta qüestió; i ho faig des del plantejament del que, des del meu punt de vista, faria falta saber com a informació prèvia a qualsevol feina a desenvolupar per poder incidir als territoris de Catalunya més precaris des del punt dels escacs organitzats.


Estem parlant de dades a partir de criteris geogràfics i de clubs d'escacs en aquests territoris (el que representa la presencia, o no, de jugadors federats). Crec que és fonamental enfocar-ho sobre dues qüestions: la visualització dels clubs d'escacs a les 42 comarques que té Catalunya en aquests moments (a l'article de l'any 2012 eren 41 comarques) i les poblacions de més de 5.000 habitants que no tenen cap club d'escacs. La relació de clubs d'escacs amb la qual he treballat és el llistat de clubs publicat al web de la Federació. 

Però, abans de començar, crec que és interessant visualitzar la distribució dels municipis de Catalunya per trams de població:


Com he dit abans, Catalunya té actualment 42 comarques. Els clubs d'escacs en aquestes comarques és reparteixen de la següent manera:



Si ho comparem amb el gràfic que surt a l'article de l'any 2012, podem comprovar que el número de comarques sense cap club d'escacs ha crescut. Si tenim en compte, segons publica la Federació Catalana d'Escacs, que la quantitat de jugadors federats a Catalunya ha augmentat en aquests anys, doncs tot suggereix que la desproporció entre comarques amb un alt nivell de jugadors federats i las que estan en precari, és cada cop més gran.

L'altre barem amb el que s'hauria de treballar és el dels municipis sense cap club d'escacs. Òbviament, als municipis petits no és fàcil poder incidir, però crec que als municipis de més de 5.000 habitants si que és pot treballar perquè pugui haver un club d'escacs; dic treballar, seria una utopia pensar que tots aquests municipis puguin tenir un club d'escacs, però hi ha un amplísim camp de millora en aquest sentit; crec sincerament que als municipis de més de 10.000 habitants no hi pot
haver excuses per aconseguir, després del treball pertinent, que la immensa majoria tinguin un club d'escacs. Us passo els municipis de Catalunya de més de 5.000 habitants que en aquest moments no tenen cap club d'escacs:


Crec que aquestes dades poden ser un bon punt de partida per poder començar a treballar aquest tema. No sé si des de la Federació ho tindran en compte, o potser ja tenen treballades aquestes dades, tan si val, el que és realment important és que es treballi per a què els escacs organitzats arribin a tots els racons de la nostra terra.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Enric Garcia Garrido ha dit...

Gràcies per recomanar el programa de ràdio. Molt bon article, el recomanaré a la següent entrada que fagi al meu blog. Sobre el Jordi Parayre és veritat que el tema es va decidir per la Junta una mica sobre la marxa; però si puc confirmar que ell va tenir molt interès a prestar-se a venir al programa a donar explicacions sobre el nou càrrec. També crec que a l'Assemblea de clubs van explicar una mica els motius que van portar a la Junta, o sigui bona disposició crec que ha hagut a explicar perquè es creava aquesta figura de director tècnic.

Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Gràcies per les teves paraules. La veritat, crec que la creació de la figura d'un Director Executiu va ser una gran sorpresa i encara hi ha moltes incògnites pel públic escaquista en general; les explicacions que va donar el Jordi Parayre al teu programa, crec que són les explicacions més clares que s'han donat fins ara (molt bona aportació periodística per la vostra part). Però, des de la federació no s'ha aclarit gaire el tema, com a mínim pels escaquistes normals que no tenim càrrecs; crec que des del web de la federació, el president Toni Ayza, hauria d'haver fet una explicació suficientment didàctica sobre el tema. Sobre l'assemblea de clubs, doncs tan sols sé el que diu el Ricard Llerins al seu article, i tampoc aclareix gaire els possibles dubtes que ha generat una decisió tan important.

No dubto que les intencions siguin bones, però les formes també són importants. En fi, esperem que tot sigui per a bé.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger i Enric: Molt bon trebal d'informacio per la teva part com ja va sent habitual.En quant a la figura d'en Jordi Parayre es veritat que sembla des de fora precipitat i no s'han donat les explicacions pertinents,Es a dir que hi ha una part clarament necesaria d'ampliar el ventall organitsatiu del personal amb una persona que no tingui que estar lligada al treball quotidià però per altre banda la persona escollida ve d'una dimissió no explicada de les seves tasques com a membre de la Junta Directiva.Tot sembla indicar que les formes no han estat les adecuades i potser això sigui un llast en la tasca que tindrà que realitzar el nou Director Tecnic/Executiu.Naturalment no seré jo qui posi pals a les rodes i penso que cal donar els habituals cent dies de gracia a la tasca del nou director i després opinar sobre com enfortir la presencia dels escacs a tot el territori i aqui el teu treball pot ser un primer pas en aquesta direcció però insisteixo en que cal intentar fer millor le coses per aconseguir que tots remem en la mateixa direcció.Fins la setmana que vé company!!!!!!!!!!!

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

M'agafes a punt de penjar el següent article, aquesta vegada t'ha costat dir la teva. Ja sé que aquestes dates són realment problemàtiques per a tu, amb la feinada que tens amb la loteria de Nadal; amb la qual cosa tan sols puc donar-te les gràcies per la teva entrada.

Si llegeixes el meu proper article, veuràs que faig referència a la primera actuació de la federació a una població que surt al meu llistat; Palamós, sisè municipi al llistat.

És casualitat que surti aquesta acció publicada al web de la federació poc després del meu article? Possiblement.

Salutacions,