dimarts, 22 de setembre del 2015

Llibres (7)


Torno a parlar de llibres, després de múltiples articles parlant de llibres de tota mena, de sobte m'he adonat que no he parlat mai de llibres sobre finals.

Tothom s'omple la boca dient que el final de partida és fonamental, generalment, en el desenllaç d'aquesta, que estar preparat en aquesta fase del joc és imprescindible per poder ser un bon jugador, que els grans campions sempre han estat uns extraordinaris finalistes, etc. etc.

Però després, la realitat és una altra molt diferent; la majoria dels jugadors no dominem els finals d'una manera equilibrada si ho comparem a la nostra força de joc en les dues altres fases anteriors.

Això no és casual, ja que destinem molt poc temps a estudiar i entrenar el final, i si tenim bons resultats en aquesta fase, generalment és perquè arribem amb molt avantatge o perquè el nostre contrincant també té poques habilitats jugant els finals.

Aquest bloc és un exemple d'això, fins aquest article he parlat de molts llibres i fins ara no havia parlat de cap llibre sobre els finals de partida.

Però, he de dir que aquesta tasca tampoc és gaire fàcil per a mi, ja que sempre que he parlat d'un llibre, ho he fet sobre llibres que he llegit; els llibres de finals, normalment, els he consultat, he profunditzat en alguns temes, però no puc dir que els he llegit en tota la seva extensió.

Com no vull trencar el meu costum referent a parlar i recomanar llibres que he llegit des de la primera a l'última pàgina, us recomano aquest tres llibres sobre finals:

La primera recomanació és "Preparación de finales" del Gran Mestre anglès, Jon Speelman. Amb aquest llibre vaig gaudir força, és un llibre que des de la perspectiva de finals que poden sorgir en qualsevol partida ens ensenya com tractar-los i ens endinsa d'una manera agradable en la teoria que em de saber retenir.



La segona recomanació és "Mis finales favoritos y estudios de grandes maestros" de l'Anatoli Karpov i de l'Evgeni Gik. Aquest llibre és diferent, no toca la teoria dels finals, planteja posicions de finals de partides entre grans jugadors i les analitza fins el desenllaç final. També es pot aprendre finals a partir dels anàlisi d'uns dels millors jugadors de finals, com és l'excampió del món.



La tercera recomanació és el que per a mi ha estat uns dels millors (si no el millor) manual de finals, com a mínim dels que jo conec. No puc estar parlant d'un altre llibre que no sigui "Los 100 finales que hay que saber" del Gran Mestre espanyol Jesús de la Villa. Un llibre rigorós i summament àgil
(difícil combinació), és un llibre que amb 100 exemples ben escollits i molt ben treballats, substitueix el que d'altra manera hauríem d'haver consultat desenes de llibres de finals amb els mètodes antics.


Un llibre que tot jugador aficionat (i potser alguns que van de professionals) hauria de tenir i consultar.

He de dir que si bé un estiu, fa ja bastants anys, em vaig preocupar de visualitzar en un tauler d'escacs les cent partides, també és veritat que tan sols vaig profunditzar en els finals que més m'interessaven.

Després, de tant en tant, li dedico una mica de temps; però no tan com el llibre és mereix i sobre tot, molt juny del que la meva ignorància necessita.

Però, també aquí en els escacs, com tantes vegades ens passa a la vida, l'urgent no ens deixa fer l'important.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola

Fred ha dit...

Hola Roger: Una vegada més has donat en la diana.No es casualitat que tots els campions mundials han estat grans finalistes.per tant tot el temps que es dediqui al estudi de finals a la llarga serà molt profitós.Com a antic venedor de llibres d0escacs vull afegir un petit comentari snbre els tres llibres que recomanes.Preparación de finales considero que es molt didactic i recomenable per tots els nivells.El llibre de Karpov en realitat escrit pel"negro" que apareix com coautor.Negro es una expresió literaria que significa que un escriu el text i l'altre mes conegut posa el nom per donar mes prestigi al llibre.Pero deixant a part el tema es un llibre excelent ja que entre altres temes hi ha els finals d'alfils de diferent color on es destrueix el mite de que tots aquests finals son taules.Llastima que ja no es trobi el llibre al menys en aquesta edició ja que la Editorial va tancar.En quant al llibre de De la Villa sens dubte es el mes recomenable pel jugador que vulgui millorar aquesta faceta del text.El seu autor es un treballador infatigable.Aquest llibre es un exemple ja que la segona edició millora i molt la primera.Per acabar vull explicar una anecdota del mateix autor.Fa uns anys estava preparant un llibre sobre la Tromposki i en unes simultanees que va donar en un barri de Gracia jugant contra trenta jugadors a tots els hi va fer la Tromposki per arrodonir en la practica totes les notes que havia estat fent.I per acabar ara si la explicació del per que he fet el primer comentari dient Hola.El motiu es que al acabar d'escriure no podia publicar el comentari ja que em pasaven a Google+ i no he aconseguit pasar-lo!!Fins la setmana que ve company!!!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

Aquest comentari que fas m'ha agradat força. No en va ets un expert en llibres d'escacs, després de treballar tants anys a la Llibreria Francesa del Passeig de Gràcia. Per les teves mans van passar centenars (potser milers) de llibres d'escacs i tu sempre els feies una diagnosi per poder després aconsellar els clients.

He de dir que sobre llibres d'escacs, jo tan sols opino dels que he llegit i m'han agradat; estic molt lluny d'un expert com eres tu i òbviament segueixes sent.

És per això que et proposo que si en algun moment deixes la teva habitual ganduleria per escriure, facis un article sobre el món dels llibres d'escacs, de ben segur que pots dir moltes coses farcides de quantitat d'anècdotes.

Per suposat que si ho fas, jo ho publicaria al meu bloc deixant clar que és un article teu. Bé, veus que la proposta la faig d'una manera pública, ja em diràs el que.

Salutacions campió,

Fred ha dit...

Hola Roger:Considero que la teva proposta es interesant i alguna cosa faré encara que necesito el teu suport ja que no es ganduleria sino exces d'ocupacions directives que no em permeten acabar d'asaborir el que més m'agrada organitzar competicions i jugar partides.Ara mateix aprofito el teu blog per fer publicitat del numero de loteria que juguem en el Congrés 57.215 i els dos numeros de la GROSSA que juguem en exclusiva el mateix 57215 i el 64864 i que acapara tota la meva atenció tot i que aquest any tinc tres ajudants que em faran mes soportable la tasca.També aprofito per comentar l'unic llibre que he llegit complert sobre finals que es diu:Czerniack-El final publicat per la editorial Sopena amb el qual vaig preparar a Llorenç Pagés que en el seu moment va ser un excelent jugador en la epoca juvenil(el llibre es pot posar al nivell del De la Villa per la seva qualitat).També et dic que a vegades em sentia com en Rock Hudson en una celebre pel-licula on era el millor venedor de la ciutat en llibres sobre pesca però mai havia anat a pescar!! .Penso que desprès de festes si vols en podem parlar i començar a recomenar llibres explicant les seves virtuts i a quins nivells estan dedicats aixi com comentar llibres sobre literatura novelada sobre escacs tipus :El ocho,La tabla de Flandes i un llarg etcetera.No sé si he recollit el guant pero"dicho queda) Salut company!!!!!!!