divendres, 17 d’abril del 2015

Breus comentaris (10)


Com he fet en articles anteriors, utilitzo aquest títol de “Breus” per expressar plantejaments curts, però de temes que entenc suficientment interessants com per parlar d'ells.

Malauradament el primer és una noticia trista, la mort d’un company escaquista; us passo aquest primer comentari breu.

L’altra dia, llegint a AjedrezND un twitter de Miguel Illescas, em vaig assabentar de la mort de l’Óscar Castro, Mestre Internacional colombià que va estar a casa nostra a la dècada dels anys 70 (potser alguns dels anys 80).

Va participar en nombrosos tornejos catalans (també de la resta d'Espanya) i habitualment estava a la part alta de les classificacions.

Després de tants anys, no puc recordar la majoria de tornejos que va jugar a Catalunya i molt menys els resultats. Però hi ha dos que per qüestions diverses si que els recordo:

El primer va ser el Torneig Internacional Costa Brava 1976, que es va jugar a Malgrat i Blanes; el va guanyar Ben Larsen i l'Óscar Castro va quedar segon aconseguint norma de Gran Mestre. Recordo especialment aquest torneig perquè Castro va aconseguir guanyar a Larsen, un dels jugadors que jo més admirava en aquells temps.

El segon va ser el Campionat de Catalunya per Equips que el Club d'Escacs Olot va aconseguir guanyar l'any 1977. L'Óscar Castro formava part d'aquell equip, bon equip, que contava a més de Castro amb Medina, Cordovil, González Maza, Poyato, Monedero, Ferran, Abejon, Jurado, Camps i Casacuberta.

Persona senzilla i amable, no el vaig tractar per poder dir gaire més; però si que tinc que dir que mai he escoltat de les persones que m'han comentat qüestions sobre ell cap comentari negatiu.

Més informació sobre aquest tema en aquests enllaços:

http://es.chessbase.com/post/colombia-llora-por-scar-castro

http://www.minuto30.com/luto-en-el-ajedrez-colombiano-por-la-muerte-del-maestro-oscar-castro/327657/

http://www.eltiempo.com/deportes/otros-deportes/murio-el-maestro-internacional-de-ajedrez-oscar-castro/15561415

http://www.elcolombiano.com/se-fue-el-mas-grande-del-ajedrez-oscar-castro-EF1711789



En el segon breus parlo d'una noticia que ha sortit fa poc sobre Garry Kasparov.

De sempre es coneguda l'afició de Kasparov als flaixos de les càmeres fotogràfiques i a les càmeres de televisió; sempre ha estat a punt per a qualsevol espectacle o «show».

És per això que no em sorprèn la noticia de què pels propers dies 25 i 26 d'abril s'hagi organitzat un matx entre Garry Kasparov i Nigel Short, al Centre Club i Escolàstica Chess de Saint Louis (CCSCSL), als Estats Units.

El matx serà de partides ràpides i partides llampec, es disputaran una partida d'escacs ràpids i quatre d'escacs llampec per jornada. El ritme de joc per als escacs ràpids serà de 25 minuts per jugador per tota la partida, més 10 segons d'increment per moviment. En els escacs llampec els jugadors disposaran de 5 minuts per tota la partida i rebran 3 segons d'increment per moviment. No hi ha cap criteri de desempat ni tampoc les partides seran vàlides per a les valoracions Elo.

Tot l'esdeveniment serà transmès en viu per www.uschesschamps.com, amb comentaris en directe i l'anàlisi d'un equip de comentaristes de renom mundial.

Com he dit al començament tot un «show», però, tot i que es tracti d'una «paixangueta», sempre és una bona notícia pels escacs que Kasparov mogui "fusta".

Kasparov a Bilbao 2014. Font ChessBase (foto:organització de Bilbao)

El tercer breus tracta del web de la Federació Catalana d'Escacs, sembla que ja està tot molt definit, però sincerament, el que és jo, no sé si ja està acabat del tot. Per què, si després de tots els inconvenients que ha portat aquest nou web als directius dels clubs els últims mesos, aquest nou web no és fantàstic i marca una gran diferència amb l'anterior, doncs "caca de la vaca" (amb perdó per l'expressió), ja veurem.


Però no és d'això del que volia parlar, el meu comentari tracta d'una petita part del web, la part referent als reglaments.

Anteriorment, i malauradament també passa ara, havia el costum de publicar al web els reglaments que regulen els escacs catalans. Òbviament, que és publiquin els reglaments al web no és un mal costum, està perfectament bé; el que és un mal costum és que quan hi ha algun canvi en una part del contingut d'un reglament, que al web no és faci  aquest canvi en el reglament publicat. És veritat que aquests canvis es poden trobar en les circulars que parlen del tema, però també és imprescindible que es faci l'actualització al reglament publicat, que és la manera de fer les coses més fàcils pels que consulten el web. La persona que consulta el Web de la Federació Catalana d'Escacs no té la obligació de saber si han hagut canvis en tal o qual reglament, i pot donar per bo el que troba al reglament publicat, qüestió que pot induir a errors. Seria convenient solucionar aquest tema i posteriorment fer els canvis pertinents immediatament després de què hagi un nou canvi, així es solucionarien aquests lapsus que estic segur que no passen conscientment però que donen una imatge negativa del Web i de la Federació. Fer les coses ben fetes, a vegades no costa gaire i a més dona prestigi, a l'inrevés, doncs, com no pot ser d'una altra manera, crea desconfiança, es a dir desprestigi.

Voldria deixar molt clar que les meves paraules no pretenen criticar a ninguna persona en concret, no és qüestió de responsables, és qüestió de solucionar aquest tema.



Em permetreu un quart Breus, aquest és totalment gratificant per a mi, torno a parlar del Club d'Escacs Congrés que ha pujat a Primera Divisió.


A més ha passat la primera ronda del «Play off» i el diumenge jugarà amb el Banyoles un encontre per decidir el Campió de Segona Divisió. Companys, siguem positius, en el pitjor dels casos ja sou sot-campions. ENHORABONA!!

Salut i escacs,

3 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:
Comparteixo plenement el teu comentari sobre Oscar Castro.Pel poc tracte que vaig tenir amb ell si que em va semblar una persona gens engreida tot i el seu extraordinari joc.Del equip del Olot que has mencionat vull fer esment de Poyato que no fa gaire ens va deixar i que va esser una de les meves"besties negres".Sobre Kasparov vull dir un BRAVO!!!!!!!!!! molt fort.Tot el que sigui difondre els escacs i aquest show ho es mereix tot el nostre suport.Sobre la pàgina web de la FCE també estic d'acord amb tu i cal una critica constructiva com tu dius es a dir no buscar culpables sino pensar entre tots com es poden millorar les coses i fer que aquesta web sigui una eina molt eficaç per a tots.En quant a la teva referencia al Club d'Escacs Congrés del qual ets soci t estic molt agrait.Avui no ha pogut ser.Junt amb les nostres baixes totes les partides igualades s'han tombat i el resultat molt aparatós no reflexa lo lluitat que ha estat el matx.Vull destacar el final.La foto dels guanyadors feta per en Sadurni,i el crit del nostre president: Visca el Club d'escacs Banyoles nou campió de Segona Divisió.També la entranyable abraçada final entre el nostre amic Carlos Castillo i el que t'escriu.Visca el Club d'Escacs Congrés sots-campió de Catalunya de 2ª Divisió !!!!!!!!!! Una abraçada i fins la setmana entrant amic.Fred

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

Gràcies per la teva aportació; és una pena que no poguéssiu guanyar ahir, però com tu dius, les baixes és noten. M’hagués agradat veure que podia haver passat si haguéssiu presentat l’equip que ha jugat la fase regular, però, això amic meu no ho sabrem mai.

El proper any, el Sant Martí i el Congrés no coincidim al mateix grup; tema que em satisfà, ja que no em seria agradable jugar contra vosaltres.

En fi, perdre una final sempre és dolorós, però quedar subcampions també està força bé. De ben segur que quan va començar la competició ho hauríeu signat, o no?

Felicitacions amics,

Karori ha dit...

Un petit incís: la foto de grup que hi poses, no és propietat del Josep Sadurní, sinó que pertany al Club d'Escacs Congrés, i està publicada a la seva web amb permís del club. Per cert, en Sadurní no surt a la foto perquè en aquells moments estava jugant la seva partida.
I el resultat de l'encontre enganya molt, perquè partides que estaven igualades o millor es van acabar perdent totes, una rere l'altra. Vàrem tenir un dia negre. Tot i això, el Banyoles va jugar molt millor i és un digne campió. Felicitats!