dijous, 15 de gener del 2015

Breus comentaris (9)

En aquests primers dies de gener, quan encara no han començat la majoria de tornejos, és un temps propici per a parlar de temes vinculats amb els escacs però que no formin part de l’entramat competitiu.

Començarem aquest breus comentaris fent una petita introducció sobre el nou web de la Federació Catalana d’Escacs. Em vaig comprometre a no fer cap judici de valor fins que no estigués acabat i no el faré; tant sols constatar de què molta gent es queixa de què tenen problemes per poder gestionar les llicencies i tràmits del per equips, i que el canvi de web es podia haver fet en altres dates.

Són justes aquestes critiques? Ho deixo al vostre criteri.

Com ja he comentat molt sovint, és molt important tenir cura de tot el que ha estat la nostra història com a col·lectiu escaquístic, tanmateix, tota recuperació o investigació sobre el passat dels escacs a casa nostra sempre ha d’estar saludada com un fet molt positiu i degudament reconeguda.

En aquest sentit s’ha d’agrair a l’Alejandro Melchor la seva aportació, publicitada a “Ajedrez Noticies Diarias”, de l’historial del Campeonat de Catalunya per equips. Francament una gran tasca, i com a tal la tindríem que reconèixer.

Foto Ajedreznd

En els últims temps, els avanços tecnològics ens permeten tenir la informació d’una manera ràpida i econòmica. Des de webs i plataformes socials, la informació és pot tenir al moment, i si aquest no és el cas,  en poques hores.

Això és formidable i ho tenim que veure com a molt positiu, però tot té els seus perills. Perquè tot el que és ràpid en aparèixer, desgraciadament, també és ràpid en desaparèixer, forma part dels nostres temps.

Si la nostra història com escaquistes a Catalunya s’ha vist compromesa a traves dels anys en el format paper i ara ens adonem que tenim moltes llacunes que tenim que omplir; amb la informació virtual, la desaparició de dades és molt més ràpida.


Tots sabem que fa uns anys (pocs) va haver webs que parlaven d’escacs que van desaparèixer i ara no tenim cap possibilitat d’accedir a aquella informació.

Una situació molt més preocupant es produeix a partir de la utilització, quasi en exclusiva, de Chess-result com a proveïdor de informació de resultats i classificacions de tornejos d’escacs; és una eina molt eficient i pràctica pel moment en què es fa l’activitat, i per això a tingut tant d’èxit, però podeu comprovar que en pocs anys aquesta informació desapareix, ja no es pot accedir a ella per molt que tinguis l’enllaç. Desconec a on va aquesta informació o si com em temo desapareix definitivament, però si no la guardem amb un altre format (pdf per exemple) tenim el perill de perdre el rastre.


En aquest sentit, també veig perillós els nous formats digitals dels butlletins o revistes. Sí, molt macos, també molt àgils i extremadament econòmics amb respecte el format paper, res a dir amb un criteri d’actualitat i economia; però amb un criteri de manteniment en el temps, no deixo de tenir els meus dubtes.

El Butlletí d’Escacs de Catalunya ara es fa amb la plataforma digital ISSUU, francament dona goig, però pensant en la seva permanència en el temps, que passarà quan aquesta plataforma digital deixi de funcionar? des d’ella ja no és podrà accedir. S’està guardant en altres formats?


No sé suficient  d’aquests temes per saber si hi ha solucions, però, des del nostre entorn, s’està pensant en aquestes qüestions? I de ser així, s’estan buscant solucions per poder guardar aquesta informació d’una forma adequada de cara a la seva conservació d’una manera perdurable?


Bé, jo miro de guardar en format pdf alguns articles de webs, per exemple els del Joaquim Travesset que són molt bons; també vaig guardant en aquest format algunes classificacions de tornejos del Chess-result. No sé si això s’està fent des d’algun organisme de la federació, però si no és així, potser seria convenient que comencessin a pensar en aquest tema. Quan algunes persones estan intentant recuperar informacions desaparegudes de temps passats, no ens podem permetre que informació recent es perdi.

 Salut i escacs,

6 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:
Es curiós acabo de comentar el teu article anterior sense haver llegit el nou i celebro coincidir amb tu en el tema de la historia dels escacs,Considero que es el moment de demanar a la Federació la creació d'un Arxiu historic dels Escacs Catalans on persones com en Joaquim Travesset,Alejandro Melchor i tu mateix tant podrien aportar.Mai em penediré prou de no haver escoltat un dels millors presidents del Congrés en Frederic Sala que hem va proposar fer una historia del Congrés i no li vaig fer el cas necesari.Quant anys mes tard vaig comprendre aquesta necesitat ell la va començar a escriure però Caissa s'el va endur i no va poder finalitzar la seva obra.Per tant reitero el meu crit en demanar a la Federació que consideri seriosament la iniciació d'aquest Arxiu. En quant al teu comentari sobre la web de la FCE soc de la opinio que acabi com acabi un retret cal fer .Que no haguin mantingut la web antiga oberta per facilitar la tasca del per equips(uy perdò volia dir Lliga Catalana)No tots els directius dominem tant la informática per asimilar un canvi tan brus.Fins la setmana que vé company!!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Veig que estem d’acord, en què m’hauré equivocat??

Bromes a part, si que és necessari que existeixi un arxiu per tenir cura de què la historia dels escacs catalans pugui ser recuperada, en alguns casos, i conservada en altres.

Però un arxiu de veritat, no una prestatgeria on aparcar els llibres, revistes i informacions varies. Hauria d’existir un departament (doneu-li el nom que vulgueu) que treballés aquest tema.

Sóc conscient que la federació té actualment unes carreges de treball que sobrepassen les seves capacitats organitzatives (humanes i materials), amb la qual cosa es complicat que puguin assumir una carrega de treball nova. No obstant això, no estaria de més que des de la junta directiva comencessin a conscienciar-se per aquest tema i intentessin esbrinar que poden fer. No estaria malament que intentessin crear una comissió externa que treballés en aquest sentit.

Salutacions,

Joaquim ha dit...

Frederic i Roger,
totalmente d'acord amb els vostres comentaris i gràcies per fer esment els meus articles.
Algun d'ells -i inclús n'hi ha de fets amb col.laboració amb l'amic Melchor, no deu ser massa interessant quan no tenen lloc ni en la web de AjedrezND.
Ja fa temps que vaig dient a l'amic Antoni López, Gerent de la FCd'E de la necessitat de fer un recull de tot el que s'està publicant, tant de coses antigues com més actual, a la web de la Federació.
Hi hauria d'haver un espai pels jugadors catalans, un altre per als equips catalans, etc.etc. i, si pot ser, anar-ho recollint en un arxiu al marge per tal que quan es pugui fer, traduir-ho en paper.
És l'unica manera de poder conservar aquestes coses que semblen petiteses però que són una història dels nostres escacs.
És una pena que no s'hi dediqui temps i esforços a assolir aquesta fita.
¿De quants jugadors catalans conservem la història?
Potser només es poden comptar amb els dits de les dues mans. Res més.
I això és un assassinat ala història.
No dic res més.

Roger Salvo ha dit...

Joaquim, és un plaer per a mi poder saludar-te des d'aquest bloc.

Sóc un admirador dels teus articles que tant fan per la recuperació de la historia dels escacs catalans i estic totalment d'acord amb el que planteges. Esperem que poc a poc, molta més gent es vagi conscienciant de què el manteniment i conservació de la nostra història és un tema fonamental i que aquesta qüestió prengui el protagonisme que li correspon.

Salutacions cordials,

Enric Garcia Garrido ha dit...

Molt bona article Roger, interessant reflexió la teva respecte a que el que es va publicant en format digital corre el risc de perdre´s. I es veritat que actualment tots ens basem en aquest tipus de publicacions i reculls de dades. Respecte al Butlletí de la FCDE, que aprofito per comentar que darrerament està millorant molt, si que es fa una publicació en paper escrita però no surt tant habitual com la digital sino cada més temps i integra informacions de l'altre.

Jo ara també que has tocat aquest tema de les revistes digitals, comentaré una cosa que penso sovint: Aquestes revistes com el Butlletí o en el seu moment Columna Oberta per mi tenen un problema sobre altres webs o blogs com els nostres, i actualment ho trobo un inconvenient important, es la falta de visor per veure les partides. Es poden veure diagrames i texte escrit, però no es pot incorporar un visor per seguir les jugades. Jo crec que darrerament el butlletí perd certa audiència per aquesta mançança que cada vegada si tenen més webs i blogs. Jo darrerament estic intentant i seguiré fent-ho de promocionar el Butlletí perque noto que desde Federació hi ha una millora en el treball del mateix. El darrer per ex número 65 es molt bo.

Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Sí, estic d'acord amb tu (com ja expresso a l'article) que aquestes plataformes digitals són molt bones i que cada vegada el butlletí en aquest format està millor; en canvi no crec que el butlletí en paper en format anual pugui recollir tota aquesta informació com cal.

Però aquest debat el trobo secundari, el que és realment important és com solucionem la ràpida desaparició de dades de les plataformes virtuals. Com som capaços de guardar, com a mínim, les informacions més importants, perquè sinó, es perden del tot.

Un exemple, en l'article que vaig fer al novembre passat sobre l'historial del Campionat de Catalunya de Veterans, tant sols vaig poder posar enllaços del Chess-result fins l'any 2010, de l'any 2009 i anteriors ja no funcionaven els enllaços.

Un altre exemple, que passaria si el servidor de la FCDE petés del tot i és perdés tota la informació dels últims anys?, o si això passés a Ajedreznd?, o potser a blogger, que passaria amb la informació del teu magnific bloc?, o del meu i tants altres?

En fi, que tenim accés a molta informació, però que aquesta informació desapareix molt ràpidament, com podem contrarestar això? El primer pas és ser conscients del problema, però em sembla que no és així.

Salutacions,