diumenge, 16 de juny de 2013

Titulats internacionals a Catalunya


Seguint amb el tema de Grans Mestres Internacionals, avui vull parlar dels que juguen a casa nostra. I la primera pregunta és, quans Grans Mestres Internacionals tenen llicència federativa per clubs catalans?

Aquesta pregunta no és gaire difícil de contestar, segons les dades de la Federació Catalana d'Escacs actualment 44 Grans Mestres tenen fitxa per clubs del nostre país.

Si voleu consultar el llistat de GM entreu en aquest enllaç (com sabeu, a registres per pàgina es té que posar: tots els registres).

Entre aquests, destaquen jugadors tan importants com:
 • David Navara (2710 Elo).
 • Francisco Vallejo (2696 Elo).
 • Miguel Illescas (2615 Elo).
 • Fernando Peralta (2610 Elo).
 • Viktor Lanicka (2607 Elo).
 • Alexandre Fier (2605 Elo).
 • Arthur Kogan (2601 Elo).
 • Levan Aroshidze (2600 Elo).

 David Navara

També puc dir que hi ha 52 Mestres Internacionals i 74 Mestres FIDE. Si voleu consultar el llistat de MI entreu en aquest enllaç, el llistat de MF el trobareu en aquest enllaç (com sabeu, a registres per pàgina es té que posar: tots els registres).

No està malament, 170 titulats internacionals tenen llicència federativa a Catalunya (aquesta suma no deu reflectir la quantitat exacta, ja que he detectat alguna duplicitat en aquests llistats de la Federació Catalana, però els errors no són gaire importants).

Però tots aquests mestres juguen habitualment els campionats catalans? Això no està tan clar, i a més, el que ens interessa en aquest article és saber si juguen el Campionat de Catalunya per equips. Si participen en més o menys tornejos del Circuit Català no és important per aquesta reflexió, ja que aquesta possible participació no deixa de ser circumstancial (sinó tinguessin llicència federativa catalana seria el mateix).

Bé, doncs entrem a veure una mostra del que estem parlant. Si agafem els deu primers del rànquing, obtenim aquesta participació a l'últim Campionat de Catalunya  per equips:  

 1. David Navara (2710)  cap partida (no juga el per equips des del 2011). 
 2. Francisco Vallejo (2696) 3 partides. 
 3. Miguel Illescas (2615) cap partida (ha jugat el Campionat de Catalunya individual 2013). 
 4. Fernando Peralta (2610) 8 partides.  
 5. Viktor Lanicka (2607) 1 partida. 
 6. Alexandre Fier (2605) 2 partides. 
 7. Arthur Kogan (2601) 6 partides. 
 8. Levan Aroshidze (2600) 9 partides. 
 9. Josep Manuel López (2595) 10 partides (ha jugat el Campionat de Catalunya individual 2013).
 10. Eugeni Agrest (2593) cap partida (va jugar una partida el 2012).

És tan sols una mostra, però si entreu als enllaços que us he posat anteriorment i consulteu jugador per jugador, veureu que hi ha molts més jugadors titulats que participen poc o no participen al Campionat de Catalunya per equips.

Doncs, per què els fitxen? No hi ha una resposta general, depèn de cada cas. En alguns casos els fitxen per jugar tan sols el Campionat d'Espanya per equips, en altres casos el fitxen per jugar els matxos importants per cada equip; en uns casos per lluitar pel títol i altres casos per assegurar la permanència. Però hi ha algunes situacions que són per a mi autèntiques incògnites.

Bé, siguem positius, és veritat que alguns juguen poc i altres no juguen el Campionat de Catalunya per equips, però la realitat diu que una molt gran quantitat de GM, MI i MF, si que juguen un gran número de rondes, el que fa que el nostre campionat per equips no tan sols sigui gran per la quantitat de participants sinó que també per la qualitat.

Per últim una darrera pregunta. Els canvis en l'augment d'equips a la Divisió d'Honor serà positiu o negatiu referent al tema d'aquest article? No ho podem saber, el temps ho dirà, però si la cosa no funciona bé és qüestió de "rebobinar" ràpidament.  No la "caguem" senyors de la Federació Catalana d'Escacs, no fos que ens carreguem el nostre "Vaixell insígnia".

Salut i escacs,