diumenge, 29 de maig del 2011

Condicionat


Volia escriure aquest article el divendres passat per la tarda, però a l'arribar a casa em vaig trobar que la línea telefònica no funcionava, truco al 1004, explico el meu problema i em diuen que un tècnic em trucarà. El dissabte a mig matí em truca el tècnic i em diu que el problema era general de la zona i que ja estava solucionat. Bé, formidable, intento entrar a internet però m'adono que el servidor no funciona. Torno a trucar el 1004, em tornen a dir que em trucarà un tècnic i a quart de dues em truca el tècnic i em diu que la incidència esta resolta. Bé, la incidència no ha estat important, però he perdut una tarda i un matí, tot un dia. Tinc un dinar familiar, la "tieta" compleix 91 anys, ens reunim familiars i amics en un acollidor restaurant tocant a la plaça Lesseps. Bon àpat, millor companyia i irremeiable final cantant " anys i anys per molts anys..." al voltant d'una tarta amb espelmes. Tornada a casa a quarts de set i m'envaeix un autèntic síndrome final de "Champions", encara vaig tenir temps de seguir el final del partit del Sabadell, que va aconseguir pujar a Segona Divisió, felicitacions arlequinats; després submergit totalment en la final de la "Champions", prepartit, partit i post partit, total al llit a quarts de tres passades, això si, amb una ronquera tan sols equiparable a la satisfacció que m'omplia de dalt a baix.

Avui ja no tinc excuses per fer l'article, però de què volia parlar? A sí, de l'Open de la UGA que va finalitzar la setmana passada. I per què d'aquest torneig i no d'altres que també s'estan jugant aquest dies, perquè en aquest Open, a diferència del que és habitual al nostre club, el van jugar un grup de jugadors del Congrés.
Podeu consultar el rànquing inicial d'aquest torneig clicant el següent enllaç.

El torneig l'ha guanyat el Mestre Internacional peruà Miguel Muñoz del Terrassa, especialista en aquests tipus de tornejos. Algú porta el compte dels tornejos que ha guanyat aquest jugador? Deu ser de rècord.


En segona posició i amb els mateixos punts ha quedat el jugador de La Lira el David J. Rueda. Gratíssima sorpresa que no sembla "flor d'un dia" ja que paral·lelament està jugant altres tornejos amb també molts bons resultats.


La tercera posició ha estat per al fort Mestre Internacional Orelvis Pérez del Sabadell.


Podeu consultar la classificació final d'aquest torneig clicant el següent enllaç.


Pel que fa als jugadors del Congrés, han fet els resultats següents:


  • El Rubén Hernández ha fet uns meritoris 5,5 punts, bon torneig del Rubén que amb una mica de sort podia haver estat millor.
  • Magnífic torneig del Petar Plamenov que ha fet 5 punts. Amb el seu joc clàssic i precís que aviat el portarà a tenir un Elo més apropiat al seu nivell real.
  • Molt bon torneig també del David Baselga, meritoris els 4 punts que ha fet.
  • El Javier González també amb 4 punts, els que el coneixem sabem que pot donar més de si, però tampoc ha fet un mal campionat.
  • L'Héctor Hernández no ha fet un bon campionat, ja que els 3,5 punts que ha fet estan molt lluny del seu nivell real. L'Héctor porta una mala ratxa que desitjo que superi el més aviat possible.
També vull comentar resultats de jugadors i jugadores que m'han semblat meritoris i dignes d'esmentar.
  • El David Ayza ha fet un campionat més que excel·lent fins les últimes dues rondes que va perdre amb forts jugadors. Amb una mica de sort hauria estat en els primers llocs, però això no desmereix el seu estimable nivell de joc.
  • Més que destacada ha estat l'actuació del Joan Grifell del Sant Josep que amb 5,5 punts ha superat a molts jugadors que el superaven de molt en Elo.
  • La Karla Medina, jugadora mexicana de la UGA, amb 5 punts també ha fet un torneig digne d'elogi. Aquesta jugadora té un joc molt segur i equilibrat que la fa una jugadora força complerta.
  • També vull esmentar a l'Helena Casset que d'una manera pausada però ininterrompuda, va progressant torneig a torneig.
Bé, avui diumenge també m'està costant escriure aquest article. M'he despertat tard, després he vist el partit del Barça de basquetbol i també la Formula 1 i ara vull acabar l'article per poder veure la final europea que juga el Barça de Handbol, per seguir després amb la celebració del Barça de Futbol. Ser del Barça avui, és esgotador.

Salut i escacs,

divendres, 20 de maig del 2011

Llibres (3)


Seguint amb el propòsit de parlar de llibres d'escacs amb els que m'he sentit força agust amb els seus continguts i que m'han aportat coneixements i habilitats, avui vull parlar-vos de tres llibres d'un mateix autor, Mijail Shereshevsky.

Shereshevsky, reconegut com un dels destacats entrenadors de l'antiga URSS, és també un molt bon autor de llibres d'escacs. Especialitzat en treballar amb joves jugadors, va crear una autentica escola d'entrenament.

Tinc la sort de tenir tres dels seus llibres, els quals el llegit i analitzat profundament i puc dir amb total certesa que en el meu joc hi ha un abans i un després d'aquesta activitat.

El primer llibre és "Perfeccionamiento en el Ajedrez"



En aquest llibre Shereshevsky ens parla del repertori d'obertures que recomanava als seus alumnes en edat adolescent, no es tracta de línees teòriques de moda ni de gran quantitat de jugades forçades, sinó al contrari, obertures que porten a un mig joc teòricament igualat però tremendament complicat que obligava als seus alumnes a buscar la victòria per si mateixos promocionant la seva creativitat. Després, tots en conjunt, analitzaven les partides buscant els errors i possibles millores, que després cadascun d'ells aplicaven quan tenien ocasió. El resultat d'aquestes experiències són explicades en aquest llibre d'una manera molt didàctica i entenedora.

Els altres dos llibres els va escriure conjuntament amb L.M. Slutsky i la traducció al castellà és de l'Antonio Gude.

Així, el segon llibre recomanat és "La planificación del final I"



En aquest llibre parla de com aprofitar els errors d'obertura en els finals. En l'obertura a vegades es fan errors que ben aprofitats pels contrincants són definitius si s'arriba al final. En aquest llibre es parla de com aprofitar aquestes circumstancies en les obertures obertes i semiobertes. Totes les partides són senceres i amb molts bons anàlisis.

El tercer llibre és "La planificación del final II"



Aquest llibre funciona com l'anterior però per a obertures tancades. Des del meu punt de vista, sent el primer un bon llibre, aquest segon volum és molt millor. En aquest llibre les pautes estan molt més raonades, dividides en dues estratègies: estratègia sobre caselles negres (Defensa India de Rei, Defensa indobenoni, Gambit Volga, etc.) i estratègia sobre caselles blanques (Gambit de Dama, Defensa Eslava, Defensa Grünfeld, Defensa India de Dama, Obertura Catalana, etc.), això permet en cada una de les dues estratègies, adquirir criteris i posicionaments que són comuns per a totes les obertures.

En fi, tres bones eines per les persones que tinguin ganes de progressar. Ganes i temps, perquè els llibres si no els dediquem el temps que requereixen, serveixen de poc.

Salut i escacs,

divendres, 13 de maig del 2011

Campionat d'Espanya Universitari 2011


Els passats dies 9, 10 i 11 de maig s'ha jugat el Campionat d'Espanya Universitari i la Universitat d'Alacant ha estat l'encarregada de la seva organització. Aquest campionat ha comptat amb la participació de 147 jugadors i jugadores, amb un més que apreciable nivell de joc, tan sols dir que 24 dels participants eren titulats internacionals.

Podeu trobar el rànquing inicial clicant aquest enllaç.

El ritme de joc ha estat de 40 minuts per jugador al començament de la partida més un increment de 5 segons per jugada feta. Això ha permès que es juguessin quatre rondes els dos primers dies i l'última ronda el tercer dia. Un ritme de joc força ràpid pel meu gust, però bé, són joves i segur que ho poden aguantar sense problemes.



A priori la universitat que portava millors jugadors era la de Barcelona, amb el Daniel Alsina, el Xavier Vila i el Robert Aloma. Però al final el campió ha estat el Pablo Almagro de l'UNED amb 7,5 punts, segon ha estat el Xavier Vila amb els mateixos punts però pitjor desempat.

Las universitats catalanes que han competit en aquest torneig han estat les següents:

Universitat de Barcelona
  • Xavier Vila 7,5 punts.
  • Daniel Alsina 7 punts.
  • Robert Aloma 6,5 punts.
  • Mariano Mayans 6 punts.
  • Teresa Muñoz 3,5 punts.
  • Sandra Escobar 3 punts.



Universitat Politècnica de Catalunya
  • Silverio J. Martínez 6 punts.
  • David Escofet 5 punts.
  • Sergi Salvador 5 punts.
  • Hèctor Vela 5 punts.

Universitat de Girona
  • David Guix 4,5 punts.
  • Francesc Saurina 4 punts.
  • Ramon Estades 3 punts.

Universitat Pompeu Fabra
  • Lluís Delgado 6 punts.
  • Esteban Serrano 4,5 punts.
Podeu consultar la classificació final i els resultats de totes les rondes clicant aquest enllaç.

A diferencia d'altres països del nostre entorn, a Espanya no hi ha el costum de donar-li gaire importància a les competicions universitàries. És una pena, ja que aquest mateix torneig amb un ritme de joc més normal i amb les nou rondes preceptives, donant-li la difusió oportuna, podria ser un torneig important dins del calendari dels escacs espanyols. Però sembla que estan per a unes altres coses, que hi farem.

Salut i escacs,

dissabte, 7 de maig del 2011

IV Torneig actiu femení del Club d'Escacs Sant Martí


Aquest matí, dissabte set de maig, s'ha jugat el ja tradicional torneig femení que organitza el Club d'Escacs Sant Martí. En aquesta ocasió ha hagut menys participants que l'any passat però fent de la necessitat virtut això ha permès que la competició s'ha desenvolupat tan sols durant el matí.

Amb l'eficàcia habitual d'en Ricart Llerins i l'empatia del Jordi Sabater, àrbitre i director respectivament, el torneig ha transcorregut en un gran ambient.

La guanyadora ha estat la Diana Ruth López de la Passió d'Esparreguera, seguida per la Sandra Escobar del Sant Martí i en tercer lloc ha quedat la Karla Medina de l'UGA. En aquest torneig han participat vuit jugadores.

Podreu trobar informació dels resultats i la classificació al web del Club d'Escacs Sant Martí.

Aquesta ha estat la classificació en imatges.

Diana Ruth López


Sandra Escobar


Karla Medina


Yolanda Castillo


Ariadna Moreno



Ana María Vargas


Lídia Rondoni


Paula Bello

Seguidament us passo un reportatge fotogràfic del torneig.

















La veritat, dona goig veure com el Club d'Escacs Sant Martí és capaç d'organitzar tantes i tantes competicions, però això no seria possible sense el treball desinteressat de moltes persones.

Salut i escacs