
El mes d'agost de l'any passat vaig fer un article sobre la història del Club d'Escacs Congrés a on parlava de diferents jugadors i jugadores que en alguna ocasió van jugar al nostre club. En aquell article parlava de tots els jugadors i jugadores, que per a mi, havien jugat un paper important a la seva història.
Avui us vull parlar dels jugadors i jugadores que en algun moment han defensat el Congrés i han assolit fites importants com és haver quedat campions de Catalunya. Ja en aquell article us parlava d'ells, però ara us poso unes fotos d'aquells temps.
El jugador més fort que ha jugat al Congrés ha estat l'Ángel Martín. Mestre Internacional, Campió de Catalunya Juvenil (1971), Campió d'Espanya Juvenil (1972), sis vegades Campió de Catalunya (1974, 1979, 1980, 1984, 1997 i 2000) i quatre vegades Campió d'Espanya (1976, 1984, 1986 i 2000). El seu currículum ho diu tot, un dels millors jugadors d'Espanya durant molt temps.

La Teresa Canela va començar a jugar als escacs al nostre club i els seus primers èxits els va aconseguir sent jugadora del Congrés. Mestra Internacional Femenina. Set vegades campiona femenina de Catalunya. Ha participat amb l'equip espanyol a les Olimpiades de Sàlonica (1984 i 1988) Dubai (1986) i Novi Sad (1990).

El Jordi Ayza va arribar al Congrés juntament amb l'Ángel Martín i va marxar amb ell. Mestre FIDE. Dues vegades Campió de Catalunya (1977 i 1978).

Parlar d'en Víctor Vehí, és parlar d'una persona molt especial dins de la història del Club d'Escacs Congrés. Amb deu anys ja jugava força bé, era un nen agradable i dinàmic amb una gran capacitat pels escacs i moltes ganes d'aprendre. Quan va arribar l'Ángel Martín li va donar classes particulars i el seu joc va progresar enormement. Quan l'Ángel va marxar, el Víctor se'n va anar amb ell. Llei de vida, els clubs modestos no podem lluitar contra els "cants de sirena" que els arriben als jugadors joves. El Víctor és Mestre Internacional. Dues vegades campió de Catalunya Juvenil (1976 i 1977) i dues vegades campió de Catalunya absolut (1993 i 1998).

La Conxita Canela va quedar dues vegades campiona de Catalunya femenina. En realitat la Conxita va tenir la "desgracia" de coincidir amb la seva germana Teresa en la majoria dels Campionats de Catalunya Femenins. Quan la Teresa quedava primera, la Conxita era la subcampiona. Durant molt de temps, les germanes Canela va dominar els escacs femenins catalans.

L'Antonio Torrecillas és també un "producte" sortit del Congrés. Mestre Internacional. Campió de Catalunya l'any 1994. L'Antonio, degut al seu caracter cordial i generós, va deixar molts amics al nostre club, en realitat i a pesar de què ens va deixar fa molts anys, el seguim considerant un dels nostres. Estem molt orgullosos de tu Antonio.

El José Manuel Gil va ser un dels més forts jugadors de Catalunya. Des de fa uns anys que no juga, masses potser. El vaig conèixer l'any 1979, jugava al Foment Martinenc i era de segona categoria (avui seria un Elo Català entre 1800 i 1900). Ens vam fer amics i em va explicar que al Foment no es sentia valorat (no sé si aquesta percepció era real del tot, però si que em consta que en aquells temps al Foment cosideraven que altres jugadors joves tenien més futur que ell). Vaig parlar amb els dirigents del Congrés i "dit i fet" va fixar per nosaltres i vam intentar que estigués satisfet. Va coincidir amb l'Antonio Torrecillas, van evolucionar junts d'una manera impressionant i quan ja eren uns grans jugadors, van a tornar a entrar per la porta del Congrés els "cants de sirena" i van marxar junts.
El José Manuel és Mestre FIDE. Campió de Catalunya Juvenil (1982), Campió d'Espanya Juvenil (1983) i Campió de Catalunya absolut (1986).

El Màxim Borrel va ser un molt bon jugador d'escacs. Mestre Català, va ser Campió de Catalunya l'any 1971. El Màxim té dues carreres universitaries, professor universitari i gran pedagog (amb qualsevol conversa amb ell s'aprenien coses). Els escacs sempre havien estat per ell un segon plat, però no obstant això, era un autèntic entes dels diferents temes que envolten el nostre joc. Va escriure diferents llibres i òbviament d'escacs també, molt bons per a aquells temps. Va ser ell el principal "culpable" en l'operació Gil, ja que em va comentar que aquell "nano" tenia un potencial increïble. Vaig tenir una molt bona amistat amb ell i a pesar que fa molts anys que no tenim cap relació el segueixo considerant com a un gran amic.

En Fermín Tejero és l'únic que segueix jugant amb nosaltres i francament ho fa força bé, puntua amb contundència al Campionat de Catalunya per Equips. El Fermí és el jugador del Congrés amb majúscules, és el jugador que més partides ha jugat al primer equip del Congrés i també el que ha defensat més vegades el primer taulell. Mestre Català. Campió d'Espanya Escolar a l'any 1961, subcampió de Catalunya absolut la temporada 1963/64 quan encara era juvenil i campió de Catalunya l'any 1976.

Per què orgull i enyorança? És un orgull que aquests jugadors i molts altres hagin jugat al Club d'Escacs Congrés i enyorança de quan érem un club atractiu que feia que molts jugadors de tots els nivells volguessin jugar amb nosaltres.
Salut i escacs,