divendres, 26 de març del 2010

Dades finals

Acabat el campionat per equips al nostre grup, Primera Divisió grup II, podem fer algunes reflexions si tenim en consideració certes dades. Ja vaig apuntar, en un article fet el 4 de febrer després de la segona ronda, que seria interessant fer una comparació entre la classificació final real i la classificació a partir de la mitjana d'Elo de les alineacions fetes pels equips en totes les rondes.

També és interessant comprobar quina relació ha hagut entre els equips que han jugat amb un equip base i han utilitzat pocs jugadors i els equips que han fet molts canvis i han utilitzat molts més jugadors en el transcurs del campionat.

Altre qüestió que és també interessant és com han puntuat els diferents jugadors que han jugat en aquest grup.

Sobre la primera qüestió ho podem visulitzar amb el gràfic següent:

Cliqueu sobre l'imatge per veure-la més gran.

Curiosament les dues classificacions són força semblants, si exceptuem l'actuació del Colón Sabadell B que ha estat molt per sota del que caldria esperar tenint en compte l'Elo dels jugadors que ha alineat aquest equip.

A la segona qüestió la resposta és la següent:
  • L'Escola d'Escats de Barcelona ha utilitzat 11 jugadors.
  • El Tres Peons ha utilitza 18 jugadors.
  • El Club d'Escacs Sant Martí ha utilitza 11 jugadors.
  • El Club d'Escacs Sant Boi ha utilitza 15 jugadors.
  • El Club d'Escacs Congrés ha utilitzat 11 jugadors.
  • El Reus Deportiu ha utilitzat 19 jugadors.
  • El Club d'Escacs Comtal ha utilitzat 17 jugadors.
  • El Colón Sabadell B ha utilitzat 19 jugadors.
  • El Cerdanyola de Mataró ha utilitzat 18 jugadors.
  • El Club d'Escacs La Lira ha utilitzat 14 jugadors.
Jo sóc dels que penso que quan un equip pot jugar amb una alineació base, aquest equip dona molt més de si.

La tercera qüestió que plantejava al començament és la puntuació dels diferents jugador que han participat en aquest grup. Si voleu consultar els resultats de tots els jugadors que han participat en aquest grup, cliqueu aquí.

Una altra dade que en realitat és més una curiositat ja que no serveix gaire, és la classificació puntuant tots els taulells. Si voleu consultar aquesta classificació cliqueu aqui.

Bé aquestes són les dades que us volia mostrar, podeu treura-hi les conclusions que us semblin oportunes.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Un article molt interessant, Roger. El que jo veig clarament és que la estadística del elo es quasi definitiva. El Sabadell és l'unic que no ha fet el que tocava tot i que desconec si les derrotes han estat clares o ajustades. Utilitzar molts jugadors vol dir que falten titulars i això en principi és un desavantatge. A més els que juguen intermitentment estan una mica freds i no solen rendir tan bé. Això últim és una sensació que tinc fruit del que he viscut durant tots aquests anys...

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Joan,

Veig que tenim plantejaments molt similars sobre aquesta qüestió. Però tan sols voldria fer-te una petita matisació. Jo no parlo d'estadístiques, no voldria que les dades i curiositats que he exposat s'entenguessin com a estadístiques.

L'altre dia vaig llegir una definició que deia que havien tres tipus de mentides: La mentida, la mentida més grossa i les estadístiques.

Aquesta mala fama de les estadístiques és perquè en general les estadístiques estan fetes per incidir a que les persones prenguin un determinat punt de vista.

Al meu article exposo criteris de dades i/o petites comparacions matemàtiques, i proposo que cadascú tregui la seva pròpia conclusió.

Que passis una molt bona Setmana Santa, jo dema dilluns, me'n vaig al poble a carregar les "piles". Això no vol dir que estigui desconnectat del tot, em porto el portatil.

Salutacions,