dimecres, 21 d’octubre del 2009

Nova Divisió d'Honor


Pel proper dia 14 de novembre, la Federació Catalana d'Escacs ha convocat una assemblea general extraordinària per tractar, entre altres temes, el calendari esportiu del any 2010. Si voleu consultar l'ordre del dia, cliqueu aquí.

Dels temes a tractar, m'ha cridat l'atenció el nou reglament del campionat per equips en els punts referents a la Divisió d'Honor. La Divisió d'Honor estarà formada per dotze equips i es jugarà els dissabtes per la tarda, fins aquí res que no sabés. Però el que m'ha sorprès és el nou plantejament de funcionament.

Fins ara la Divisió d'Honor era una lliga pura, és a dir, tots contra tots. A partir d'ara, la proposta de reglament planteja el següent:

Es faran dos grups de sis equips. Els equips integrants d'aquest grups s'enfrontaran entre ells, tots contra tots. Aquestes dues lligues duraran cinc jornades.

Els dos primers de cada lliga és classifiquen per a la fase de lluita pel títol. El primer de cada grup s'enfronta amb el segon de l'altre grup, a doble volta. Els equips guanyadors s'enfronten a la final i els perdedors lluitaran per la tercera plaça. Tots dos encontres també a doble volta. Total nou rondes.

Els altres equips s'enfronten entre ells, mantenint l'encontre i resultat de la lliga jugada prèviament, baixant de categoria els tres últims. Àixo significa quatre rondes i el total del campionat són nou rondes. Si voleu consultar la proposta de reglament, cliqueu aquí.

He de dir que no acabo d'entendre l'invent. Crec que el sistema més just i el que determina més clarament el campió i la classificació final dels altres equips, és el sistema de lliga "tots contra tots". No sé realment que s'està buscant.

Si era tant important que el campionat es jugués a nou rondes, crec que no calia passar de deu equips a dotze. Si realment era imprescindible que el campionat comptés amb dotze equips, doncs tindria que jugar-se a onze rondes.

Aquest nou sistema pot ser clarament injuts i no reflectir la realitat de la competició. Posaré un exemple, tenint en compte que la confecció dels grups es fa a partir de les classificacions de l'any anterior i que d'un any per un altre podria haver importants canvis de jugadors en els diferents equips, ens podriem trobar en una hipotètica (o no tant hipotètica) situació de que tres equips fossint molt superiors a tots els altres, però que coincideixin en un mateix grup inicial. Un dels tres quedaria fora, no tant sols de la lluita pel títol, si no dels quatre primers llocs.

Potser el que es busca és primar l'impate mediàtic (suposant que els escacs puguin ser mediàtics) de les semifinals i la final, per sobre d'una classificació final més coherent.

De les dues alternatives, jo em quedo amb la segona. La coherència sempre és un bon precedent.

Salut i escacs

7 comentaris:

Unknown ha dit...

Lògicament el que busquen és el show, "promoció dels escacs" deu ser l'expressió oficial.
El tema és que hi ha clubs que pressionen pq la DH tingui més equips i així ells hi poden ser a dins. El problema és que a més equips, més rondes i, al allargar-se en nombre de rondes, els professionals en plantilla costen més diners i aquesta crec jo que és l'autèntica mare dels ous. Volen molts clubs a DH i que costi menys diners.
Si volen popularitar els escacs que facin una lliga més llarga, a doble volta com proposa l'Incresa, i amb cròniques ben fetes que s'enviin als diaris digitals, per exemple.

Roger Salvo ha dit...

Joan, entenc el que dius però em costa de creure-ho. Si la Federació Catalana d’Escacs fa aquest nyap per pressió d’alguns clubs, francament la federació perdria molta credibilitat. Prefereixo pensar que ho fan perquè creuen que podran aconseguir més difusió. Crec que aquest sistema no durarà gaire, temps al temps.

Unknown ha dit...

Suposo que la FCE realment vol popularitzar els escacs però tinc molt clar que ha de mediar entre els interessos dels diferents clubs que, finalment, són els qui voten en les assemblees de clubs i poden tirar-li per terra una proposta. Aquestes propostes indirectament volen tenir contents els clubs implicats. Tothom que vegi perillar la seva plaça a DH o els que estan a prop de pujar-hi estan molt contents de veure com es facilita l'accès a DH. La reducció del nombre de rondes jo la veig com una manera de compensar els clubs grossos que d'aquesta manera seguiran disputant-se el títol sense despeses extra.
També es podria discutir qui en surt beneficiat de prioritzar tant el famós circuit català amb subvencions. Al capdavall, és lògic.

Antonio T. ha dit...

Hola Roger, antes de nada un saludo y decirte que ahora que he descubierto tu blog iré pasando de tanto en tanto. Envío un saludo para los "congresistas" que lean esto.

El principal error que se ha cometido aquí es permitir que se vote una propuesta de ampliación de 10 a 12 equipos donde votaban los 10 de división de honor y los 20 de primera. Una vez se ha pasado a 12 equipos será muy difícil volver a 10.

Respecto a lo de jugar en DH los sábados, ya veremos como resulta. Para los que no somos jóvenes y nos levantamos pronto cada día no era ningún problema seguir levantándonos los domingos. Sí que se abre la posibilidad de que los demás puedan seguir la DH el sábado y jugar el domingo (con lo que imagino aumentará el número de divorcios). Ese mayor seguimiento de la DH puede ser positivo de cara a buscar patrocinios, pero hay que ver si funciona.

No se muy bien la razón del nuevo sistema. Entiendo que una vez hay 12 equipos, es complicado hacer una liga ya que sale más caro pagar a los jugadores por 2 partidas más y al durar 2 semanas más hace que los "top" tengan otros compromisos.

No tengo claro si puede haber efectos indeseables en este sistema (como que en la 5 ronda haya varios empates 5-5 que aseguren a los dos bien los cruces bien una ayuda para la salvación). Veremos...

Antonio T.

Roger Salvo ha dit...

Hola Antonio,
Muchas gracias por participar en este blog, y te agradezco también que te expreses en castellano. Digo esto porque a pesar de que en mi primer artículo, invitaba a que la gente se expresara tanto en catalán como en castellano, según fuera su gusto, he podido comprobar que hasta el día de hoy parecía que la gente le diera “corte” en escribir en castellano. Espero que la gente exprese su opinión aparte del idioma.
Sobre tu aportación al tema de la Divisió d’Honor, estoy de acuerdo con lo que dices, pero un “buñuelo” es un “buñuelo” y pronto aparecerán muchas contradicciones. Y sino al tiempo.
Por cierto, creo que se quién eres, pero si no te sabe mal podrías confirmármelo.

Antonio T. ha dit...

Soy Antonio Torrecillas (olvidé que tengo desabilitado temporalmente el acceso al perfil de blogger).
He hecho otro comentario donde hablas de los jugadores del club.

Roger Salvo ha dit...

Si, pensaba que eras tú. Ya sabes que para nosotros tú siempre serás congresista estés donde estés, nos llena de orgullo que un jugador que ha salido del Congreso haya llegado a Maestro Internacional (por ahora).
He leído tu intervención en el artículo de jugadores del club donde expresas que todavía no te han homologado el título, pero queda claro que te lo has ganado y eso es lo importante.
Respecto a la titulación tanto tuya como de José Manuel Gil, te agradezco mucho tus aclaraciones.
Un abrazo
Roger