dimecres, 9 de desembre del 2020

Tal faràs, tal trobaràs


A l'anterior article vaig comentar que teníem que donar el màxim suport a la Federació Catalana d'Escacs en aquests moments tan complicats, ja que la federació som tots.

Però una cosa és fer de la FCE una “pinya” per intentar sortir de la crisi que ens ha portat aquesta pandèmia i altra cosa molt diferent és ser acrítics amb els seus dirigents si entenem que algunes coses poden fer-se millor.

Però sempre des d'una critica constructiva. Més d'una vegada he comentat en aquest blog que no és el mateix ser crític que ser “criticon”.

Avui vull tocar un tema que em va semblar un error per part de la FCE i de l’Assemblea de clubs del setembre. En concret que cap club baixes de categoria.

Això es va fer dins del que alguns vam anomenar “cafè per a tots” que ara fa que els calendaris del Campionat de Catalunya per equips 2021 estiguin amb més equips del que seria convenient i això comporta més rondes de les habituals en un campionat que, ara per ara, es presenta incert en les seves dates.

A la recent assemblea de novembre es van aprovar aquests participants a les categories nacionals:

Imatge: Xarxa de mat

Imatge: Xarxa de mat

Imatge: Xarxa de mat

Imatge: Xarxa de mat

Imatge: Xarxa de mat

Massa equips, això és difícil de governar i de ben segur que tindrà inconvenients i conseqüències negatives.

Com podem comprovar, a Primera Divisió es planteja dos grups de 12 equips que representen 11 rondes. Han hagut clubs que, al·legant que són moltes rondes en un campionat tan complicat com el que es preveu, plantegen fer tres grups de 8 equips amb 7 rondes a jugar. Realment és interessant des del punt de vista de reduir les rondes, però, com es faran els ascensos si el que es va aprovar diu que pujaran a Divisió d’Honor dos equips, els primers de cada grup.

Res és fàcil i tot té les seves complicacions. El “cafè per a tots” té aquestes coses, en principi agrada a tothom, però desprès comencen les complicacions.

Ja no té solució, però si s'hagués fet, com a mínim, que els clubs que a la 8a ronda del per equips 2020 (Divisió d'Honor apart) ja estiguessin matemàticament sense poder mantenir la categoria haguessin baixat de categoria, doncs potser ara la qüestió seria una mica més fàcil.

Us passo les classificacions de les categories nacionals amb una visibilitat una mica millor que la que surt al web de la FCE. En blau els equips que es troben a la situació que he mencionat.








No són gaires em direu, però a part de minvar la quantitat d’equips que hi ha actualment, també he de dir que equips que no han fet cap punt o no han passat d’un punt, francament, el no baixar em sembla un premi excessiu.També, si teniu curiositat, podeu comprovar que en algunes categories a la part alta de la classificació a la 9a i última ronda havia enfrontaments directes que haguessin pogut canviar la classificació final.

En fi, si això segueix així i, com alguns experts vaticinen, a principis de l'any 2021 tindrem una altre onada de la pandèmia.

Imatge: elPeriódico

La discussió passarà a ser si el Campionat de Catalunya per equips es juga o s'ajorna al 2022 ( amb la qual cosa, que hagin més rondes ja no seria tan greu).

Tanmateix, avui he llegit a un dirari que Catalunya serà immune a la pandèmia a la tardor del 2021. Aquesta declaració ha estat feta pel Josep Maria Argimon, Director de l’Institut Català de la Salut.

Imatge: el Periódico

M'agradaria molt que fos així, però després de lo poc que han encertat fins ara en els vaticinis anteriors, doncs, permeteu-me que no tingui gaire confiança. 

Em permetreu que sigui benevolent i plantegi que l’assemblea del febrer serà, com a mínim “divertida” (potser la FCE tindrà que esforçar-se novament i tornar a donar aclariments previs als clubs). 

Salut i escacs,