dijous, 9 de juny del 2016

Llibres (9)


Torno amb aquesta secció sobre llibres d'escacs, una secció que m'agrada especialment ja que és gratificant parlar de llibres que t'han agradat i has pogut treure un especial profit.

Recordar, també, que en aquesta secció tan sols parlo de llibres que he llegit i dels quals puc donar un punt de vista directe, un punt de vista subjectiu si voleu, però una visió autèntica, sense intermediaris.

Ja porto 19 articles sobre llibres i aquest d’avui és el 20, 9 amb el títol de llibres i 11 amb altres títols però també parlant de llibres. 20 articles,“Déu n’hi d’ho”!, no està malament, veritat? Tinc a prop de 500 llibres d’escacs i poc o molt tots me'ls he mirat, sembla mentida que hagi llegit tants llibres d'escacs i que jugui tan malament. Però, no ens enganyem, com deien la gent gran quan jo començava: el que val, val, i el que no, mou fusta (o plàstic com sovint són les peces d’ara).

Avui vull parlar d’uns llibres dels quals si he tret un gran profit, uns llibres que tot jugador que vulgui prosperar ha de tenir i aprofundir; em refereixo a "Partides Selectes" de Mijail Botvinnik.

Botvitnnik va ser un gran campió, però a part de totes les seves virtuts com a gran jugador, tenia fama de ser un gran analista;  en aquest sentit i com anècdota, us passo unes línies del que diu  el GM Mihail Marin al seu llibre “Aprenda de las leyendas”:

... Fa algun temps, vaig tenir l'ocasió d'analitzar una posició d'obertura força interessant. Després de diversos dies de dur treball, ajudat de tant en tant per l'ordinador, vaig aconseguir treure unes conclusions i podia estar bastant segur que eren correctes.
De totes maneres, em vaig quedar intrigat pel fet de trobar en la base de partides una referència a unes anàlisis de Botvinnik. Un cop acabat el meu treball, vaig obrir el volum corresponent i. .. no puc descriure la meva sorpresa!
En només unes poques línies, amb un mínim de variants, Botvinnik va explicar molt clarament l'essència de la posició; imaginin quan temps hauria estalviat si hagués començat el meu treball analític mirant al lloc correcte ... Igual que un tal Tomàs de temps antics : un cop ho vaig veure, m'ho vaig creure. A partir d'aquest moment vaig començar a tenir fe infinita en la majoria de coses que va escriure Botvinnik.

També és interessant el que diu Kasparov sobre Botvinnik en aquest vídeo:







Botvinnik 1927 i 1960. Foto: Chessbase



Si voleu una aproximació a la figura de Botvinnik podeu consultar aquest enllaç. També podeu consultar un article que vaig fer l'any 2011 amb el títol premeditadament provocatiu "Mijail Botvinnik, el millor?"



Però, tornem als llibres, es tracta de tres volums amb partides de Botvinnik de diferents èpoques, totes analitzades per ell.

Foto: Blog ABC

El primer volum tracta el periode des de l’any 1925 fins l’any 1941 amb 120 partides analitzades.


El segon volum, va des de l’any 1942 fins l’any 1956 amb 127 partides analitzades.


El tercer volum toca l’última etapa de competició de Botvinnik, des de l'any 1957 fins l'any 1970, amb 130 partides analitzades.


Els tres volums contenen 377 partides d'alt nivell analitzades per Botvinnik, tot un luxe.



Botvinnik va ser un dels més grans teòrics de la història dels escacs amb grans treballs i aportacions. Algunes d’aquestes línies han estat superades per la teoria posterior (curiosament altres continuen vigents, no estan de moda, però són totalment jugables), però les partides d’aquest llibre ens permeten entendre l'essència d'aquestes importants obertures i saber trobar la jugada correcte en diferents posicions “estàndards” sense tenir que estar al dia de les últimes jugades de moda. 

Aquesta col·lecció, és una fantàstica eina per fer prevaler el verb “entendre” per sobre del verb “memoritzar”

Salut i escacs,    

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger: He disfrutat molt amb el teu article sobre Botvinik.Fins i tot he llegit els enllaços!!!!.Això em mou a recuperar les ganes de llegir els tres volums que comentes.(Haig de dir que actualment es troben en la col-lecio de la Casa del Ajedrez amb el titol generic de Estrategia encara que els continguts son identics.També miraré "Aprenda de las leyendas i el texte de Kasparov(Mis geniales predecesores) l'apartat dedicat a Botvinik.En un petit homenatge a ell pretenc impulsar un debat sobre el teme de les edats.En un article que vaig llegir d'ell comentava que la millor edat del escaquista aanava dels 28 als 35 anys on es juntaven la experiencia acumulada amb la plenitut fisica.Penso que per estimular la dedicació a totes les edats a participar en tornejos apart dels trams d'Elo proposaré trams d'edat en desenes(20 a 29,30 a 39 etc...)En quan als llibres que has llegit et felicito perque has agafat una bona comprensió dels escacs i pensa que si tinguesis 250 punts més d'Elo els teus amics hauriem de suportar un EGO insuportable per tant benvingut al Club de los madereros(madera noble en el teu cas) Fins la setmana que vé amic!!! Fred

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

He estat fora de Barcelona aquest cap de setmana i no he pogut contestar-te abans. No sabia que li havien canviat el nom a aquesta col·lecció, bé, coses del màrqueting, però no deixa de ser un embolic recomanar uns llibres que ara tenen un altre nom; gràcies pel teu advertiment.

A vegades em sorprens, sobretot quan deixes que la imaginació et domini. Trams per edat en sèniors? No crec que ningú et compri la idea, però com qualsevol idea, és respectable i tens tot el dret de plantejar-ho.

Veig que coincidim en el criteri de la valoració de Botvinnik, un gran campió que no ha sigut tractat adequadament, com es mereix la seva figura, a Occident; però, com sempre passa, els que més s'omplen la boca de dir allò tan mànid de “no barrejar esport i política” són els que posen vetos per qüestions polítiques. En aquests temps que ens ha tocat viure, la hipocresia s'imposa desmesuradament.

Que tinguis una molt bona setmana, amic meu.