diumenge, 1 de novembre del 2015

Petita recopilació gràfica del Club d'Escacs Sant Martí


Tots els clubs tenen la seva història, i per suposat els clubs d'escacs no poden ser una excepció. Però pel general, la història dels clubs d'escacs no acaba de ser gaire ben cuidada.

Alguns clubs guarden, com a mínim, les dades històriques més importants, com és per exemple data de fundació, socis fundadors, relació de presidents, fets més rellevants, jugadors més importants, relació de campionats organitzats pel club, etc. Altres clubs no arriben a aquests nivells tan elementals i la seva història com a clubs es va degradant.

El Club d'Escacs Sant Martí té un grau de memòria històrica com a club, força important. Podeu llegir el que diuen al seu web.

També van escriure una recopilació de la seva història en un llibre que van fer, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, l'any 2004 amb motiu del seu trentè aniversari.



És un llibre molt complert, molt ben fet, no en va el text va estar a càrrec del David Vivancos, persona minuciosa i bon escriptor, com s'ha demostrat posteriorment amb la publicació de diversos llibres.

Si tenim que fer un «però» al llibre, diria que gaudeix de poques fotos i de mala qualitat. Que haguessin poques fotos al llibre, suposo que és degut a què en èpoques anteriors no és feien gaires fotos quan estàvem jugant i tampoc era habitual fer-les després de les partides; amb la qual cosa crec que és un bon treball de recerca les fotos que surten al llibre. Respecte a la qualitat, doncs suposo que té molt que veure el format del llibre, ja que el contingut és molt bo, però el format és bastant senzill, he de pensar que l'Ajuntament va donar una aportació que no donava per a més.

No obstant això les fotos són força interessants, us passo unes quantes:

L'any 1982, l'alcalde Pascual Maragall inaugura el Centre Cívic i entre altres, visita les dependències del Club d'Escacs Sant Martí.

Un jove Manel Riera, va ser el campió  del primer campionat social del Sant Martí, any 1983.


Luis Sánchez, Antonio Jiménez i David Vivancos amb la resta de jugadors classificats per a la fase final del Campionat Juvenil de Catalunya 1987, on trobem noms coneguts com Òscar de la Riva, Joan Mellado, Xavier Ávila o Alberto Gómez Jurado.



Any 1994

Any 1999

L'11 de novembre de l'any 2000, el Manel Riera com a president del Sant Martí, recull la medalla del Districte de Sant Martí en reconeixement als vint-i-cinc anys de participació a la vida cultural del barri.

Any 2003


També us passo dues fotos que estan al llibre però també les he trobat dins de les diferents xarxes socials que utilitza el Club d'Escacs Sant Martí, en aquest cas en color i amb un format força millor. Són aquestes:

Estiu de 1991, Drets: Emilio José Ruiz, Gregorio Santamaría, Jesús Roig, Juan Carlos Tebar, Eavris Pérez, Alfonso Álvarez, José María Martínez, David Pérez, Jorge Bagán, Ricard Llerins, Vicenç Muns, David Alberto Martínez, José Miguel Vicente, Eduard Pariente, Alfonso Jerez i Francisco Miguel Zancas; asseguts: Antonio Madridejos, José Aranda, Alejandro Díaz, Lluís Julián i José Torralbo.


Temporada 1991-1992

La vida segueix i després de l'any 2004 s'han fet moltes fotos relacionades amb el Sant Martí, us passo unes quantes que m'han semblat especialment representatives:

Inauguració tauler gegant. Any 2009. Foto: El planeta de Saba.

Exposició de jocs i materials d'escacs. Foto: El blog de Catulo.


Any 2010. Foto: El blog de Catulo.

Equip Sant Martí sub-16. Torneig Hotel Balí 2010. Foto: Tabla de Flandes.

Torneig Femení Sant Martí 2011.

Torneig Femení Sant Martí 2011.

Participants Sant Martí Copa Catalana 2012. Foto: web Sant Martí

Equip A 2013. Foto web Sant Martí

Al Sant Martí s'ho passen bé, any 2013. Foto: web Sant Martí.

Foto premiats i organitzadors Obert Internacional Sant Martí 2013. Foto: web Sant Martí

Equip A 2014.

El Paco Núñez, l'Andrés Rojas i al fons, l'Evarist Pérez, a l'Obert Internacional Sant Martí 2015.

La recopilació, ordenació i l'oportuna custodia de les imatges, és també una part importantíssima de la història dels escacs. En aquest sentit, és també preocupant la desídia a l'àmbit dels escacs catalans.

Salut i escacs,

8 comentaris:

Enric Garcia Garrido ha dit...

Molt bones fotos antigues. Una curiositat Roger, la foto dels subcampions de Catalunya benjamins, l'Alvaro Hernandez i el Marc Guardia, eren també alumnes meus a l'ETP Clot, 2 o 3 anys els vaig tenir, o sigui jo també vaig contribuir en petita part en aquells títols. Primer van fer classes a l'escola i després van compaginar classes al vostre club i a l'escola també. Recordo que jo també hi era en aquell Campionat de Catalunya.

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Enric,

Que petit és el món, i més petit el món dels escacs catalans. És obvi, com a mínim per a mi, que la construcció dels bons jugadors és una tasca en la que participen els pares, les escoles, els professors, els clubs, els monitors, els entrenadors, la federació... i tots tenen una importància fonamental; és una important cadena, que quan és trenca qualsevol de les seves peces, pot fer que el nen o nena ho deixi i és dediqui a altres activitats.

És com treballar amb porcellana, necessita ser tractada amb molta cura, i a vegades això no s'entén suficientment.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger: Una excelent recopilació de la historia del Sant Marti.Tens raò en que cal difondre i estimular la historia dels escacs catalans(la nostra historia)pero costarà molt ,(si es fa) posar fil a l'agulla.Per acabar i en to d'humor mai havia vist que es definis en Ricard Llerins un dels "alma mater" del Club com a "material d'escacs".Perdona la broma pero "me lo has puesto a huevo".Fins la setmana que vé company!!!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Crec que a vegades no costa tant. Segur que en molts clubs existeix en un armari o potser un calaix, una capsa plena de fotos antigues relacionades amb el club i els seus jugadors. Es tracta d'agafar aquestes fotos, escanejar-les i posar-les mínimament ordenades en carpetes a l’ordinador del club. Amb això ja és dona un gran pas de gegant. També, paral·lelament es pot demanar als socis, especialment els més veterans, fotos que puguin tenir alguna activitat amb el club; s’escaneixen i es tornen als seus propietaris. De ben segur que es podrien retrobar autèntiques joies pràcticament desaparegudes. Això és tan sols un exemple, però no gaire complicat de fer; tan sols es qüestió de no esperar a tenir fil i agulla.

Referent a la teva brometa sobre el Ricard Llerins, estàs fet un iaio bergant, el que en castellà es denomina un “liante”. Com tu saps perfectament, el Ricard és col·leccionista de tot el que fa referència amb els escacs, i en aquella ocasió es va fer una exposició de jocs d'escacs i també material relacionat, amb material seu i també d’altres persones; una exposició molt digna, per cert.

Salutacions campió,

Los "MON" ha dit...

Muy buen artículo Roger, hay muchas más fotos que tenemos recopiladas en diversos lugares, pero desgraciadamente, como bien dices, en los primeros años hay una escasez de ello.

Saludos.

Roger Salvo ha dit...

Hola Pablo,

Me alegro que te guste el articulo. Afortunadamente el Club d'Escacs Sant Martí es un club que cuida bastante bien los datos de su historia, tanto gráficos, como escritos. Pero, como he comentado anteriormente, también es necesario guardarlos de una manera eficiente, no se como estáis en esto? Ya me dirás.

Un abrazo

Los "MON" ha dit...

En la web puedes observar, en el lado izquierdo un submenu donde pone: "classificacions històriques", "curiositats", "Actes per equips"; donde se pueden visionar todas las clasificaciones que tenemos recogidas de los distintos torneos, antiguedad de socios, y algunos datos más que más o menos están bastante completos. Todo eso esta guardado, evidentemente, en datos en arcbhivos excell y word. También hay una recopilación de algunos documentos antiguos en carpetas en el club (carteles, dipticos, ..., y demás publicidad de muchos de los torneos organizados).

Las fotos también estan recogidas por años ultimamente y por quiquenios las más antiguas. Evidentemente habrá mucho material repartido por algunos socios, ex socios, etc que no han llegado al club, pero en general el material es abundante.

No seria bueno que el tiempo borrase o hiciese desaparecer todo esa memoria histórica, pero es cierto que ese trabajo suele preocupar a poca gente, a pesar de que luego guste de ver a muchos.

Roger Salvo ha dit...

Hola Pablo,

Excelente tu matización y por supuesto estoy totalmente de acuerdo con todo lo que dices. En la web del Sant Martí se pueden encontrar muchos y variados datos de su historia; por supuesto que debe ser uno de los primeros clubs en un hipotético ranquing en este sentido.

Con todo, y a pesar de que hay mucha y variada cantidad de datos históricos, me ha llamado la atención la relación, en formato pdf, de las actas del por equipos desde el año 1984; magnifico material.

Tan solo felicitar a todas las personas que han trabajado en este sentido, y por supuesto a ti que también has tenido mucho que ver.

Un abrazo amigo,