dimarts, 8 de setembre del 2015

Oberts Internacionals de Berga, la primera pedra


Tal com deia a l'article anterior, podem estar molt satisfets del Circuit Català d'Oberts Internacionals d'Escacs, i a més, aquest circuit es supera any rere any.

Però, va haver un començament, sempre hi ha un primer pas, sempre hi ha qui posa la primera pedra. Aquest honor el tenen els companys escaquistes del Berguedà que van organitzar el primer Obert Internacional d'Escacs de l'Estat Espanyol l'any 1968.

Després van seguir organitzant tornejos cada estiu, van posar la llavor i el seu exemple va servir per a què, poc a poc, altres clubs catalans organitzessin oberts internacionals a l'estiu, que a traves dels anys ens ha portat a l'èxit de l'actual circuit.



S'ha de dir que els escaquistes del Club d'Escacs Berguedà en aquell any 1968 no eren uns inexperts organitzadors, ja tenien una contrastada experiència com a organitzadors de tornejos d'escacs, ja que des de l'any 1950 havien organitzat uns quants tornejos tancats, dos d'ells internacionals (1951 i 1952).

Podeu trobar informació sobre aquells tornejos en el magnífic article que van publicar a Ajedrez 365, el Joaquim Travesset i l'Alejandro Melchor l'any 2013.

He de dir que en aquells anys 70 del segle passat l'Obert Internacional de Berga era un meravellós "oasi" a on els jugadors catalans tenien l'oportunitat de jugar amb jugadors d'altres països i també de la resta de l'Estat Espanyol. Durant 10 dies Berga era una ciutat plenament escaquista; pel matí, uns anaven a la piscina, altres donaven passejades pels magnífics paratges del Berguedà, els menys, miraven l'enciclopèdia dels escacs iugoslava; per la tarda és jugaven les partides i per la nit, tots els bars estaven plens de persones parlant d'escacs, la majoria amb jocs d'escacs de butxaca ensenyant les partides jugades a la tarda.

Puc dir que parlo a partir de l'experiència, vaig jugar a Berga els anys 1973, 1974, 1975, 1977, 1978, 1979, 1984, 1986 i 1987 (el novembre d'aquest últim any va néixer el meu fill, a partir d'aquell moment els estius no van ser pels escacs, van ser per a la família).

L'Obert Internacional d'Escacs de Berga es va organitzar fins l'any 1996, comptant els dos tancats internacionals es van fer 30 edicions.

Volia fer un article sobre els tornejos oberts de Berga en general, però no he trobat la informació que pensava que trobaria abans de fer l'article. És per això que us passo els guanyadors de totes les edicions,una poca informació dels tornejos que vaig jugar i algunes fotos de tornejos anteriors i posteriors.



Foto general dels participants de l'any 1970. Foto Boletín Ajedrez.

Foto general dels participants de l'any 1971. Foto Boletín Ajedrez.

Foto general dels participants de l'any 1973. Foto del meu arxiu.

Vista parcial 1973. Foto del meu arxiu

Foto general dels participants de l'any 1974. Foto del meu arxiu.

Foto general dels participants de l'any 1975. Foto del meu arxiu.

Foto general dels participants de l'any 1976. Foto Butlletí d'Escacs

Foto general dels participants de l'any 1977. Foto Butlletí d'Escacs

Foto general dels participants de l'any 1978. Foto del meu arxiu.

Vista parcial 1978. Foto del meu arxiu


Foto general dels participants de l'any 1979. Foto Butlletí d'Escacs

Vista parcial 1979. Foto Butlletí d'Escacs



Foto general dels participants de l'any 1980. Foto Butlletí d'Escacs

Foto general dels participants de l'any 1983. Al cercle, el GM Ciocaltea, guanyador d'aquella edició, malauradament va morir uns dies després jugant l'Obert Internacional de Manresa.
Foto Butlletí d'Escacs

Guanyadors de l'edició de l'any 1995. Foto Butlletí d'Escacs

Foto general dels participants de l'any 1996. Foto Butlletí d'Escacs

Com he dit al principi de l'article, sempre hi ha un començament; malauradament, en més casos dels què serien desitjables, la memòria és efímera i es perd, amb el temps, la noció d'autèntiques heroïcitats. Crec que devem, com a mínim, que aquesta mostra d'amor als escacs que va ser en aquells temps organitzar aquells tornejos, mereix que no passi  a formar part de les files de l'oblit.

Des d'aquest modest bloc, he fet aquest article en reconeixement d'aquelles persones i la seva importantíssima i meritòria obra.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:El teu article m'ha fet recuperar molts records.Berga va esser el primer torneig obert en que vaig participar i tinc unes sensacions inolvidables.La primera vegada que vaig participar com que llavors no haia ELO el Doctor Font una de les animes del Open em va demanar el meu historial.Sort que llavors uns anys abans havia quedat sisé clasificatr en el Juvenil,tercer en el Territorial de 3ª i per si de cas havia guanyat a Joaquim Calduch que era molt conegut a Berga.Vaig fer la estada amb uns companys inolvidables Jordi Boada,Antoni Jordà,Joan González i Matias de Llorens que al mati anavem d¡excursió ,a les tardes feiem la partida que despres analitzavem i em varen descobrir el"domino a la cega" modalitat que no explicaré només diré que els que saben conduir tenen mes facilitat per aquesta especialitat.Aquel torneig va ser el millor en quant a resultats esportius(vaig aconseguir guanyar a la campiona femenina Pepita Ferrer i vaig quedar el 21 que jo vaig donar-li lluos ja que em vaig anomenar campio de los modestos" Havia 20 premis!!!!!!!!!.També tinc que dir que va coincidir amb la epoca daurada del Congrés.Entre els millors clasificats aquests jugadors : Jordà,Ibero,Martin,Vehi,Borrell,Salvo,Gros,Moyano,Calduch i algun altre que em deixo varen formar en les nostres files.Un article excelent company encara que veig que et falten alguns anys de clasificacions Finals.Fins la setmana que vé company!!!!!!

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

Sabia que t’agradaria, aquells “opens” formen part dels records agradables de molts jugadors d’escacs catalans.

En els primers opens, era un requisit per poder participar el ser primera categoria (més de 1900 d’Elo actuals) o superior. També dir que a pesar que no havia gaires titulats internacionals (això era així perquè no havia la inflació actual), si que van participar un gran nombre de joves que poc després van ser MI o GM.

Puc dir que recordo amb un especial afecte la meva primera actuació (1973) que vaig pujar a Berga amb tren fins Manresa i després amb autobús de Manresa a Berga, en aquesta ocasió vaig compartir l’experiència amb un company del Foment Martinenc, en Julià, magnífica persona. També recordo amb molta estima la meva segona participació (1974), en la qual em vaig relacionar amb una sèrie de “gamberros” (Andreu, Gros, Martin, Vehi, Morell, Ayza, etc.), qüestió determinant per a què aquell mateix any fitxés pel Club d’Escacs Congrés. L’edició de l’any 1978 també la tinc en el meu record com a molt especial, ja que la vaig compartir amb uns amic als quals tinc una gran estima, aquest són: l’Andreu, el Màxim Borrell, l’Inglés i el José Manuel Gil, que encara era un nen i que anys després va ser Campió de Catalunya.

Volia fer tres articles sobre els opens de Berga, un dels anys 70, un segon dels anys 80 i un tercer dels què es van jugar als anys 90; però malauradament no he trobat suficient informació per poder fer-ho d’aquesta manera.

Ja sé que ho he dit moltes vegades i ho repeteixo sovint, però si no tenim cura de la informació d’esdeveniments relacionats amb els escacs a casa nostra, aquesta informació s’acaba perdent.

Salutacions,

Ricard ha dit...

Hola¡

Jo vaig jugar la darrera edició de l'any 1996, guanyant el primer tauler del Congrès a la darrera ronda, crec que es deia Jordi Gros, amb molts errors per les dos parts. Crec que vaig quedar en 12è lloc. En aquell torneig li van donar la placa per haver jugar 25 edicions del Torneig de Berga i es va retirar dels escacs. Ll.

Alejandro ha dit...

Roger, si que quizás pudieses encontrar mas información para hacer los tres artículos que dices, separados por décadas. En las hemerotecas de "El Mundo Deportivo" y "La Vanguardia" podías encontrar información; también en la revista "Destino"; todo ello por Internet. Por supuesto ya debes tener los "Butlletí" en papel. Y o he seguido consiguiendo algunas partidas mas de las que ya pusimos en nuestros artículos de ajedrez365.com

Tuyo,
Alejandro Melchor.