dissabte, 6 de juny del 2015

1974, records d'ença d'una foto


A les cases grans, era i és molt habitual que existissin a la part alta de la casa les golfes, a on era també molt habitual que s'amunteguessin els mobles i estris vells que no es fessin servir; també acabaven en aquestes golfes caixes i caixes, amb cartes, quaderns, materials escolars i un llarg etc. però també i molt especialment moltes i moltes fotos antigues.

Els que vivim en pisos no tenim aquesta possibilitat, però sempre hi ha algun armari amb una última prestatgeria que de forma molt més modesta fa aquesta funció. Fa pocs dies, fent neteja d'un d'aquests armaris (poca broma, vaig tirar al contenidor de paper vuit bosses grans amb documentació antiga amb nul valor actual) vaig trobar una caixa gran plena de fotos antigues. Fotos dels meus pares, meves de quan era petit, de la meva germana i de la meva família en general; fotos entranyables que van atraure la meva atenció. Però ves per on, vaig trobar una foto de la què ni tan sols me'n recordava. Una foto d'aquelles que feien els fotògrafs professionals a les bodes i batejos, és a dir, als restaurants on es celebraven aquests esdeveniments.

Però aquesta foto no era d'aquell estil, era una foto de jugadors d'escacs, en concret de jugadors d'escacs del Club d'Escacs Foment Martinenc. No m'ha costat gaire recordar l'any i l'esdeveniment per un fet que comentaré més endavant, però anem per parts, primer de tot vull comentar l'any:

Aquesta foto és va fer l'any 1974, en concret el mes de setembre. Recordo que aquell any els campions d'escacs a Catalunya van ser:

Campionat de Catalunya per equips. 

Campió Unión Graciense de Ajedrez (UGA).

Campionat de Catalunya Individual. 

Campió absolut: Ángel Martín (Club Escacs Congrés).


Campió Preferent: Manuel Nieto (C.A. Español).

Foto: Boletín FCA

Campió Primera categoria: Juan J. Sánchez Gozar (Club Escacs Tarragona).
Campió de Segona categoria (ex-aequo): Javier Cortés (Barcinona), José García (Catalán) i Javier Sánchez (Amistat).
Campió de Tercera categoria: J.M. Alcañiz (Club Escacs Barcelona).

Copa Catalana. 

Campió C.A. Español.

VIII Trofeo "Dicen..."

Campió individual: Ángel Martín (Congrés), finalista: Jordi Ayza (Congrés).
Campió per equips: Club Escacs Congrés.

Jordi Ayza. Foto: Boletín FCA

Campionat de Catalunya Juvenil.

Campió: Javier Sánchez (C.A. Amistat de Premià)

Foto: Boletín FCA

I Campionat de Catalunya Infantil.

Campió: Lluís Fornes (Club Escacs Foment Martinenc).

També a l'any 1974 va haver un canvi de president a la Federació Catalana d'Escacs, el canvi de president i junta directiva va ser fonamental pels posteriors i importants canvis que es van produir a la nostra federació. Aquest president va ser en Pere Casajuana, actual president del Club Escacs Barcelona UGA.

Foto: Boletín FCA

Després d'aquesta introducció i d'aquest petit recordatori de l'any 1974, anem a la protagonista principal, la foto.

A l'esquerra: Vila, Nicolás, Fornés. A la dreta: Julià, Arias, Paredes, Salvo i Ribera. La nena era la filla d'en Vila; he de dir que no estic segur de qui és la persona que surt després d'en Lluís Fornés, però crec que és el germà del Rafael González Maza.

Aquesta va ser la delegació del Foment Martinenc a la "Fiesta Provincial" que cada any enfrontava, a 100 taulers, a una selecció de Barcelona ciutat i una selecció de Barcelona província, amb representació de totes les categories. En aquesta ocasió la ciutat es va impossar a la província per 54½ a 45½.

La festa es va desenvolupar en aquesta ocasió a Sant Adrià de Besòs i la foto està feta al restaurant on es va fer el dinar de germanor.

Han passat molts anys i la memoria es fa complicada però alguna cosa recordo:

Del Vila, jugador del tercer equip, tinc molt bons records, era una persona molt cordial i vam compartir equip dues temporades.

Del Nicolás i del Lluís Fornés, els meus records són d'apreci i amistat. Els vaig donar classes i van progressar molt ràpidament. Aquell any 1974 ja eren uns forts jugadors, el Lluís Fornés va quedar primer al campionat de Catalunya infantil i el Nicolás quart.

El Julià era un dels veterants (per a nosaltres, el joves, els que tenien més de 30 anys ja eren veterants) que  més temps ens va dedicar als joves, em va ensenyar algunes línees molt interessants, guardo un gran record d'ell.

L'Arias va venir de fora de Catalunya feia poc, potser de Madrid, era primera, però el seu nivell era de primera fort. Jugava linees molt agudes, em va ensenyar algunes, i algunes d'aquestes encara les tinc a la "recamere".

En Paredes, que puc dir d'en Paredes? Tan sols coses bones; vaig tenir sempre amb ell una molt bona relació i sempre em va tractar amb molta cordialitat.

He de dir que poc abans de la seva mort, ell vivia al barri barceloní de les Corts i jo tinc la meva feina no gaire lluny de la seva casa i de tant en tant ens havíem trobat, sempre em preguntava com estava i em seguia demostrant la seva cordialitat amb mi. He dit al començament de l'article que em recordava perfectament de quan es va fer aquesta foto, i és que en aquell dinar és quan li vaig comunicar al Paredes que deixava el Foment i que fitxava pel Congrés; va ser per a mi un "pal" tenir que comunicar-se'l-ho i per això encara ho tinc a la memòria.

Del Ribera no puc dir gaire perquè està tot dit, una de les persones més importants a la història dels escacs catalans. No tan sols va ser un dels millors jugadors, sinó que va tenir molt a veure en tants i tants fets i esdeveniments dels escacs catalans que podem dir sense cap por a equivocar-nos que sense ell els escacs catalans no haguessin estat els mateixos. En el pla personal sempre em va cridar l'atenció pel seu tracte senzill i amable.

Sí voleu aproximar-vos a la trajectòria de l'Àngel Ribera us recomano que llegiu els articles d'en Joaquim Travesset; per la meva part us passo aquest dos enllaços: enllaç 1, enllaç 2.

Bé, per ser una sola foto crec que ha donat molt de si, ara després dels anys penso que és una pena que en aquells temps es fessin tan poques fotos relacionades amb els escacs cotidiants. Però és cosa dels temps, ara tot això és molt més fàcil.

Salut i escacs,

3 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger: Com de costum un gran treball de recerca.1974 va ser un any excelent per al Congrés com es pot veure llegint el resum.En quant a la foto vull fer esment d'en Julià un Cavaller del tauler i sobretot d'en Paredes el nostre "cordial enemic"Aquells anys eren d'una enorme rivalitat entre els dos Clubs(Foment i Congrés) que ara ja no existeix.El seu primer equip es clarament superior al nostre i el segón tot i que els varem guanyar estic segur que si haguessim jugat tots també ens haurien guanyat.Tornant al Paredes vaig aconseguir que guanyes una medalla despres del seu traspàs.En el torneig de Festa Major del Congrés vaig preparar un trofeig per al Club guanyador quatre medalles per als jugadors i una pel delegat.Només calia(!!!) que el Foment guanyes el torneig i que no portessin delegat.Ho vaig aconseguir i vaig demanar als amics del Foment que fessin entrega de la medalla a la seva famil-lia-Fins la setmana que vé company!!! Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

No puc estar més d’acord amb el que dius. Si m’ho permets, recordo que poques setmanes abans de la foto, al mes d’agost, a l’Open de Berga, vam jugar per primera vegada tu i jo; vam fer taules, com quasi sempre en partides posteriors.

És curiós que jo vaig fitxar pel Congrés perquè en aquells temps era un club ple de gent jove; però això va propiciar una incipient amistat amb tu, que amb els anys s’ha tornat una gran amistat, res és per casualitat amic meu.

Per cert, triplet, sí, sí, triplet, ohe! ohe! ohe! Mal que els pesi a alguns actuals amics del Foment.

Salutacions a tots, visca el Barça, visca l’Espanyol i visca la “Penya”.

Francesc Nicolás ha dit...

Hola, Soc el Nicolás, he trobat això per casualitat i m'ha fet molta il·lusió, perquè conservo molts bons records d'aquella època. Recordo que gràcies a tu en van interessar els escacs i vaig aprendre molt. Encara jugues ? Jo fa uns quants anys vaig tornar a jugar per internet i m'ho estic passant molt bé. Records