dissabte, 15 de gener del 2011
Peres i pomes
Peres i pomes, esquisides fruites que si estan al seu punt són meravelloses de menjar. Es poden combinar conjuntament per fer: Pastissos, melmelades, gelats i un llarg etc. Però una pera és una pera i una poma és una poma.
Aquest "perogrullo" ve a compta per la decisió de la Federació Catalana d'Escacs de donar llibertat els organitzadors de tornejos de partides ràpides i semiràpides perquè els resultats en aquests tornejos comptin per a l'Elo català.
Sóc de l'opinió que això és un error, més enllà a qui pugui beneficiar o perjudicar. Tal com he expressat en la definició de peres i pomes, també en aquest tema són coses diferents. Tots coneixem autèntics especialistes d'aquesta particular forma de jugar, són bons, molt bons en partides amb poc temps. Un company del meu club, que fa temps que no juga federat, em comentava que s'ha especialitzat a jugar per internet a un minut, això requeria d'uns estris especials per moure les peces ja que amb el ratolí es perd molt temps i pel que em va dir havia aconseguit un nivell molt fort i que jugava habitualment amb jugadors titolats. De segur que si jo jugués a un minut perdria per temps abans de la jugada 15.
Això que he explicat és una anècdota, però si que és veritat que hi ha jugadors que a cinc minuts juguen de maravella, els seus resultats són molt millor que quan juguen a ritme normal. I què? Em diran alguns. Doncs si, hi ha un què. Els clubs tenen l'obligació de confeccionar una llista per ordre d'Elo i aquestes llistes són determinants especialment en la confecció dels equips al per equips, el per equips es juga a ritme normal i ens podem trobar en situació de jugadors que tinguin que jugar en taulells mot superiors al seu nivell a ritme normal. Aquesta situació que és fàcil que es pugui produir en poc temps, no és bona per a ningú; ni els clubs, ni els jugadors.
No sé si havia cap necessitat de regular l'Elo de les partides a ritme ràpid. Però si aquest era el cas, jo crec que era millor confeccionar un Elo de cadascuna de les especialitats. Això permetria regular el nivell de cada ritme de joc sense problemes de "danys col·laterals".
No obstant s'ha de dir que hi ha una cosa positiva, com a les bases dels tornejos té que estar especificat si computa o no, si no vols jugar-los doncs no t'inscrius. Que és el que penso fer jo.
Ho sento perquè no jugaré el proper torneig del Sant Martí, que és d'aquestes característiques. De ben segur que sera un èxit, degut a les més que demostrades capacitats organitzatives que té aquest club. A poc que pugui em passaré a saludar i fer "el pipa".
Salut i escacs,
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
Totalmente de acuerdo con Roger
Yo en la medida de lo posible tambien trato de evitar los torneos de semirapidas que computen para elo.No es que me preocupe mi elo catalan lo mas minimo sino que me parece estupido que computen.
Actualmente el elo catalan no sirve como medida de la fuerza de un jugador por varios motivos.
1-Incompadecencias; Es ridiculo pensar que tu nivel sube o baja cada vez que ganas o pierdes por incompadecencia
2-Torneos escolares:En los escolares los niños que no saben mas que mover las piezas y acaban de federar reciben un elo de 1700, sus rivales les dan el pastor una y otra vez hinchando su puntuacion.
3-semirapidas: Roger lo ha explicado perfectamente.
Hola Alf,
Si, yo también estoy de acuerdo con lo que dices, quizás yo no seria tan severo con tu apreciación de que el Elo catalán no sirve como medida de fuerza. Desde mi punto de vista los Elos son solo un referente, uno tiene una puntuación pero esa puntuación nunca puede ser exacta del nivel de un jugador, yo diría que su nivel está alrededor de +, -, 50 puntos de la puntuación que tenga. Después su fuerza depende más de su estado de forma que de los planteamientos numéricos. Quizás al Elo le pase como a la democracia, que es el sistema menos imperfecto que se conoce, pero no todas las democracias se aplican igual y algunas son muy poco democráticas.
Bueno Alf, gracias por tus palabras. Como ves me ha permitido enrollarme un poco.
Un club pot alterar lleugerament l'ordre de forces de cara al per equips però en casos de gent hiperactiva poden variar molt els elos, certament. Suposo que els clubs han de saber advertir els seus jugadors molt actius que poden estar fent el ridícul durant molts anys si pugen massa.
Jo crec que la constant hauria d'estar modificada proporcionalment pel temps total teòric de partida. Per exemple si una partida és a finish 1h hauria de comptar la constant com a 12 ràpides. O això o fer tres elos FIDE. El català i el Espanyol són innecessaris. Si passés alguna cosa rara, sempre es podria duplicar la llista d'elos fide i tornar a crear el elo FCE.
Com Alf tampoc em sembla bé donar elo o treure'l per incompareixença. Sancionar o vetar en aquell torneig sí.
Si us plau més elos?,nooooo
un sol elo,si voleu dir-li pera,doncs pera,i si voleu dir-li poma,doncs poma o Kiwi,que afavoreix el trànsit intestinal.
Que tal elo inicial 0,coeficient 0 i el rival que no computi el elo de aquella partida,fins que el nen,com diu Alf,ja no es deixi el mat pastor?,15,20 o 30 partides....
les que calguin,encara que diguin que no queda reflectida la força de joc en aquell moment,pues jo porto jugant al poker,40 anys i encara no tinc reflectida la meva força de joc,fixem una evaluació minima de x partides anyals,i si volem publicar llistes mensuas setmanals o diaries es igual,nomes seran utils per com deia en Roger,veure l'estat de forma d'aquell mes o trimestre,i si volen fer estadistiques de les partides jugades el tercer diumenge de cada més, a les sis de la tarda,contra rivals del la comunitat autónoma de Murcia,bé que les facin,peró ja us dic que aqui com en tot el que es juga son diners,de la Fide,de la Catalana,de la Espanyola.etc,etc,i aixó suposa que el ridícul no el fan els jugadors,que juguen actius,o de festa major,o per equips sino els federatius que manipulen les xifres pel propi interés,que pot ser en cada moment,diferent,ara els interesa que juguem actius,ara opens,ara equips,etc i jo crec que no hi ha més debat.A nosaltres ens interesa,desde Carlsen hasta un servidor passant per vosaltres amics, es millorar el nostre joc,no la nostra estadistica de resultats.o no?
Hola,
Joan (Catulo), interessant el que planteges, podria ser una possible regulació que fes més justa la barreja. De totes formes jo sóc partidari de no barrejar-los.
Joan (Codina), pel que dius em sembla que tu més que per un Elo més equilibrat estàs perquè no hi hagi cap d’Elo. Bé, es un punt de vista totalment respectable, però recordo que quan no hi havia l’Elo català ( ni tampoc el FIDE), a molts equips quan feien la llista del per equips prevalia l’amiguisme o el costum i als jugadors joves els costava entrar als primers equips encara que tinguessin més nivell. Aquestes pràctiques i/o situacions es van acabar quan es va implantar l’Elo. Jo crec que això va ser molt bo i per si mateix justifica l’ utilització del sistema Elo.
Salutacions,
Publica un comentari a l'entrada